Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.
Voor binnen katten geldt iets anders, deze katten kunnen vrij slecht tegen kou weer. Dit is natuurlijk logisch te verklaren, de binnen kat profiteert van de warmte en bescherming in huis. De kat welke normaal binnen woont zal niet snel naar buiten willen in de winter, dit vinden ze simpelweg te koud.
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken. Ook al hebben ze een wintervacht, bij een langere periode van nattigheid en vrieskou ligt het gevaar van onderkoeling op de loer.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Mijn kat heeft koude oren en koude pootjes
De temperatuur in hun lijfje wordt dus geregeld door de oren en via hun zooltjes. Daarom kunnen deze soms heel warm, of heel koud zijn. Wanneer je kat een ommetje heeft gemaakt in de winterkou, kan hij dus thuiskomen met erg koude oren.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
1: Brrr, onderkoeling
In principe kunnen katten met hun dikke wintervacht prima tegen bar winterweer. Ook al geeft hun winterjas goede bescherming, bij een langere periode van vrieskou en nattigheid kan je kat onderkoeld raken. Bovendien is de beharing bij de oren niet dik, waardoor er problemen mee kunnen ontstaan.
Poezen hebben geen soortgenoten nodig om te overleven zolang ze hun basisbe hoefde krijgen Eten en drinken en genoeg uitdaging om te kunnen jagen. Dus speeltjes zijn geen overbodige luxe . Sommige poezen willen niet alleen zijn en andere geven hier toch de voorkeur aan.
Honden en katten hebben een wintervacht en een zomervacht. De tijd dat het dier wisselt van de ene vacht naar de andere vacht wordt de ruitijd genoemd. Er is dan sprake van verharen. Over het algemeen verharen honden en katten altijd, maar tijdens de ruitijd wordt de gehele vacht vernieuwd en is het verharen dus erger.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Een binnenkat zal zoveel mogelijk binnen blijven en warme plekjes opzoeken. Let erop dat je kat een tochtvrije slaapplek heeft. Ligt hij normaliter dichtbij de grond en is daar geen vloerverwarming, zorg dan dat de kat iets hoger kan gaan liggen, zodat hij geen last heeft van optrekkende kou vanuit de vloer.
Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.
Er zijn veel redenen waarom uw kat een droge, warme neus kan hebben en deze hoeven niets te maken te hebben met haar gezondheid. Een droge neus kan bijvoorbeeld gewoon het gevolg zijn van uw kat die de zon koestert, in een kamer met slechte luchtcirculatie zit of aan de voorkant van de radiator of haard ligt.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.