Pluimveebedrijven met een vrije uitloop hebben erg veel last van kraaien, buizerds en haviken die kippen en kuikens komen roven. In sommige gebieden raken de kippenhouders op deze manier honderden dieren per jaar kwijt, aldus het instituut.
Marter, wezel, hermelijn.
Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.Ook (verwilderde) nertsen zijn een vijand van de kip.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
De bunzing staat wel bekend als een plaagsoort voor kippenfokkerijen. Dit komt doordat ze voedselvoorraden aanleggen en veel meer kippen doden dan ze op kunnen eten en de rest van de prooien wegslepen.
Hoe ziet een steenmarter eruit? Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
Vossen, hermelijnen en steenmarters zijn een grote vijand voor je kippen. Ze dringen het kippenhok binnen en vallen jouw kippen aan, eten de eitjes op of pakken de kuikens.
Kleine kuikentjes moeten dan weer uitkijken voor roofvogels zoals de buizerd en – jawel – de kiekendief, terwijl ratten, kraaien en eksters als gewiekste struikrovers met de eieren van je kippen aan de haal gaan. Ook een egel durft al eens een eitje te pikken uit het nest.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
In voedselrijke gebieden jaagt een steenmarter vaak meer dan hij kan opeten op dat moment. Dan neemt hij de gedode dieren mee om een kleine voedselvoorraad aan te leggen. Een steenmarter jaagt niet snel op grotere dieren. Kippen zijn eerder een uitzondering, maar het kan gebeuren.
Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden. Zeker eieren en kuikens zijn een gemakkelijke prooi voor ratten.
Als kraaien en eksters het eenmaal hebben voorzien op het kippenhok, dan weten ze niet van ophouden. Vooral als ze de smaak te pakken hebben van verse eieren.
Ratten lusten immers niet alleen voer, maar ook verse eitjes én soms zelfs jonge kippen! Bovendien kunnen ze nare ziektes overdragen.
Klimmen. Een eerste handeling is om zo weinig mogelijk calorierijke voedsel zoals graan, brood, vlees, gekookte etensresten of pasta aan de kippen te geven. Ratten hebben een groot brein en een hoog voortplantingsritme, wat ontzettend veel energie vraagt. Daarom zijn ze vooral naar dat soort voeding op zoek.
Kunnen ratten door kippengaas eten? Absoluut. Standaard kippengaas is lang niet sterk genoeg om te voorkomen dat ratten er doorheen knagen. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat kippengaas gewone roofdieren zoals vossen en marters niet zal tegenhouden.
Kippen beschermen tegen vossen, ratten, marters & meer. Zetten roofdieren of kleine kriebelbeestjes jouw Villa Kakelbont op stelten? Neem dan je voorzorgsmaatregelen om je kippen te beschermen tegen vossen, marters, ratten en andere dieren. Leer hun aanwezigheid herkennen en ga preventief te werk.
Roofvogels vallen gericht kippen in een uitloop aan. Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd.
De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Het mannetje, dat solitair leeft, zoekt 's nachts zijn meerdere vrouwtjes die ook ieder hun eigen territorium hebben, op: deze verzorgen de jongen alleen.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.