Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden computers. De naam internet is een Engelse afkorting voor Interconnected Networks. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, een groot openbaar netwerk van computernetwerken waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force.
Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van computernetwerken, waarvan de afspraken worden beschreven in de Request for Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force. Om het internet goed te laten werken, zijn afspraken gemaakt over protocollen voor gegevensuitwisseling tussen computers.
Het internet is een complex systeem dat wereldwijd wordt gebruikt. Het werkt met het doorsturen van codes, die via servers bij jouw computer terechtkomen. Langs glasvezelkabels, radiokabels en draadloze netwerken, zoals 4G, worden gigantische hoeveelheden informatie uitgewisseld.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Voor bijna iedereen is internet een synoniem voor het World Wide Web, maar dat is slechts één van de vele internetdiensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, FTP en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. Ook heb je vaak internet in campings.
Het belang van internet – communicatie en informatie
Het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen op een gemakkelijke en goedkope manier met elkaar kunnen communiceren, waar ter wereld men zich ook bevindt. Mensen kunnen ideeën uitwisselen, verkennen en delen, en sociale verbanden en netwerken onderhouden.
Een modem zet het signaal van je internetprovider om in een internetsignaal. Daarnaast zorgt een modem er ook voor dat het signaal dat je naar buiten uitzendt vanuit je woning naar de internetprovider gaat. Het modem zorgt dus eigenlijk voor draadloos internet in je woning.
20 miljard websites volgens Google, maar 1,2 miljard websites volgens Netcraft. Dat is alleen het surface web, zonder het circa 3000 keer zo grote → deep web.
Wifi en draadloos internet worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn verschillen. Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN).
Er is niet echt iemand de baas van het Internet. Er zijn wel een aantal organisaties die er veel over te zeggen hebben: - IETF (Internet Engineering Task-Force) is de organisatie die de protocollen schrijft. Dus die bepaalt hoe de data standaard verstuurd wordt tussen verschillende computers.
Precies vijftig jaar geleden, op 29 oktober 1969, maakten de eerste twee computers verbinding met elkaar via ARPANet, de voorloper van het internet.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac
Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten.
Er worden in Nederland 3 soorten internet aangeboden: ADSL/VDSL via de telefoonlijn, kabelinternet via de coax-kabel en glasvezelinternet via daarvoor speciaal aangelegde glasvezelkabels. Niet elke provider biedt elke vorm van internet aan.
Voor de exacte geboorte van het internet moeten we echter nog wat jaren verder terug in de tijd. In de zomer van 1991 maakt Tim Berners-Lee zijn idee voor het world wide web – dat hij samen met de Belg Robert Cailliau ontwikkelde – wereldkundig.
De term internet werd voor het eerst gebruikt in 1974 in een document van Vinton Cerf en zijn manager Bob Kahn. De uitvinder van het world wide web is Tim Berners-Lee. Hij voegde twee technieken samen, namelijk internet en hypertext. Zo maakte hij de eerste website.
Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het wifi-modem zorgt er dan voor dat je kunt internetten.
De geschiedenis van WiFi begint in 1985, toen de Amerikaanse FCC licentievrij gebruik toestond in onder meer de 2,4 en 5 GHz frequentiebanden. Sindsdien is WiFi bezig aan een onstuitbare opmars in huis, op het werk, in de horeca en zelfs op straat.
Mobiel Internet werkt dus via een simkaart in de telefoon die het mogelijk maakt internet uit de lucht te halen. Niet ieder apparaat ondersteunt zo'n simkaart en daarom kan je mobiele telefoon fungeren als een router door gebruik te maken van tethering / hotspot.
Soms heeft de fout 'wifi verbonden – geen internet' te maken met de internetverbinding en niet met je apparaat. Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt.