De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.
Een eenmanszaak een naam geven. Voor uw zaak (als natuurlijke persoon), kiest u eventueel een andere naam dan uw familienaam. In plaats van uw bloemenzaak te openen onder de naam “Jansen”, geeft u er bijvoorbeeld de voorkeur aan haar “De gouden lelie” te noemen. In dat geval opteert u voor een handelsnaam.
Een pakkende bedrijfsnaam die gemakkelijk te onthouden is, of het nu grappig of ongebruikelijk is, een verwijzing naar iets of iemand populair is, of gewoon eigenzinnig, kan een grote bijdrage leveren aan het vestigen van uw bedrijf en u zichtbaarheid geven zonder er extra werk in te steken.
Bestaande bedrijfsnaam
Als een bedrijfsnaam al bestaat mag je deze niet gebruiken. Er zijn wel uitzonderingen: - Als de naam hetzelfde is, maar jouw bedrijf iets heel anders doet, kan het misschien wel. - Als jij bijvoorbeeld in Groningen werkt en jouw concurrent in Brabant, dan mag je soms wel dezelfde naam gebruiken.
Wil je een goede naam verzinnen voor je bedrijf? Het verwerken van je eigen naam in je bedrijfsnaam is geen must, maar het maakt hem wel onderscheidend. Neem bijvoorbeeld “Bloembinderij Irene”. Door een naam eraan toe te voegen is het meteen onderscheidend en laat het zien wie je bent.
Als je een handelsnaam hebt, mag een ander in dezelfde branche niet dezelfde of sterk gelijkende naam gebruiken, als er door dit gebruik verwarring kan ontstaan. Dit kan er immers toe leiden dat potentiële klanten jouw naam en die van je concurrent niet goed uit elkaar kunnen houden.
De handelsnaam van uw BV hoeft u niet te registreren, maar wanneer u uw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel dient u wel de statutaire naam op te geven. Voor deze naam geldt dat u deze niet kunt registreren als de naam te veel op een reeds ingeschreven statutaire of handelsnaam lijkt.
Maak de handelsnaam onderscheidend
Een wettelijke voorwaarde van een goede bedrijfsnaam is dat jij je hiermee voldoende kunt onderscheiden. Dat wil zeggen dat een begrip zoals Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk niet genoeg is.
Een merk is de naam waaronder je een product of dienst verkoopt. Een handelsnaam is de naam waaronder je een onderneming voert. Het grote verschil tussen die twee is dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben.
Welke handelsnamen zijn toegestaan? De hoofdregel bij de handelsnaam is: alles is toegestaan. U mag de letters van uw naam door elkaar gooien, u mag een totaal verzonnen woord gebruiken, u mag een woord uit het Nederlands of uit een andere taal gebruiken.
U kunt bij de Kamer van Koophandel een extra handelsnaam toevoegen (Fotograaf Frits). U kunt dan een website, folders, enz. maken als Fotograaf Frits. Let op.
95 procent van alle startende ondernemers is tegenwoordig zzp'er. Minstens de helft daarvan is binnen vijf jaar weer failliet. Tijd voor een indringend marketingadvies voor de échte zzp'er!
Controleer of je bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. In de Handelsnaamwet staan alle regels waaraan je bedrijfsnaam moet voldoen. Bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) kan je checken of een bedrijf jouw naam heeft gedeponeerd als bedrijfs- of merknaam.
Zolang je in een ander geografisch gebied actief bent, mag je dezelfde naam gebruiken als andere bedrijven. Je zit elkaar dan niet in de weg, dus is er geen probleem. Natuurlijk hangt dit wel af van het soort zaak dat je hebt. Run je bijvoorbeeld een webshop, dan is die bijna niet aan een bepaalde regio te koppelen.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
De naam moet uniek zijn. Wie een vennootschap start, kiest voor een unieke maatschappelijke naam. Dat wil zeggen dat de naam nog door geen enkele andere vennootschap wordt gebruikt. Doe je dat niet, of kies je voor een naam die verwarring kan veroorzaken, dan kan de benadeelde partij eisen dat je de naam verandert.
Volgens de Handelsnaamwet (Hnw) is het verboden voor een onderneming om een handelsnaam te voeren die teveel lijkt op een reeds bestaande, oudere, handelsnaam van een derde.
Wanneer je dan als ondernemer bijvoorbeeld je winst wilt splitsen, of, wanneer je onderneming serieus groeit, vanuit een bv met een holding wilt gaan werken, dan ontstaan er vaak meerdere handelsnamen.
Als je begint met een besloten vennootschap, dan heb je soms gelijk twee namen nodig. Vaak krijgen de werk-bv en holding een vergelijkbare naam en dus is het niet nodig om de holding een totaal andere naam te geven, maar het mag wel. Je kunt twee verschillende bedrijfsnamen gebruiken.