Grotere hoeveelheden geven maag-darmproblemen. Zo kan het drinken van appelsap chronische, niet-specifieke diarree ('Toddler's diarrhea') veroorzaken door malabsorptie van vrij fructose. In vruchtensappen zijn fructose, glucose, sucrose en sorbitol in het algemeen in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Appels bevorderen je spijsvertering
Pectine is een oplosbare vezel die water aan je spijsverteringskanaal onttrekt en een gel vormt, die helpt de spijsvertering te vertragen en ontlasting door je darmen te duwen. Appels bevatten ook appelzuur, dat ook een nuttig spijsverteringshulpmiddel is.
Het kan zijn dat je intolerant bent voor fructose. In dat geval kunnen fruit, maar ook andere producten waar fructose aan toegevoegd is zoals frisdrank, zorgen voor klachten. Daarnaast hebben mensen die leiden aan het prikkelbaar darm syndroom (PDS) vaker last van een reactie na het eten van fruit.
Appels. Pectine is over het algemeen goed voor je buik. Een andere fruitsoort die deze stof bevat is de appel. Als je maag extreem van slag is kun je beter verse zelfgemaakte appelmoes eten.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Papaya's bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Kiwi. Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Bovendien hebben appels een zeer hoog vochtgehalte. Dagelijks een appel eten kan dus een hulpmiddel zijn bij het afvallen. Maar eet er ook niet te veel. Eet je te veel appels dan zorgt dit voor een suikeroverschot, appeldiëten zijn dan ook niet aan te raden.
Naar schatting 350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Eén hapje van de vrucht kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid.
Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Tips en adviezen bij boeren
In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijg je veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slik je veel lucht in.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.