Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.
We krimpen allemaal
Ook als we jonger zijn, krimpen we elke dag zo'n 2 centimeter. Echt waar: ongeacht je leeftijd ben je elke ochtend 2 centimeter langer dan aan het einde van de dag. Dat komt omdat er tussen de schijven van je ruggenwervels een vloeistof zit.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Een gat in een heg. Hihi, Daar was ik nou vast nooit opgekomen. Een beetje krom raadsel eigenlijk ... het is de heg die groeit, niet het gat in de heg.
Sociaal-economische factoren
Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo'n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Iedereen krimpt elke dag
Dit heeft te maken met de ruggenwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de ruggenwervels geven. Hierdoor zult u ietwat krimpen.
Als de kans groot is dat je erg lang wordt, is het mogelijk om met een operatie de groei af te remmen. Zo'n operatie heet een epifysiodese. Uit een gezamenlijk onderzoek van het WZA, het UMCG en het Maxima Medisch Centrum is gebleken dat dit een veilige en effectieve operatie is.
Nederland heeft de langste bevolking ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen).
Krimpen is een volstrekt natuurlijk proces, want na verloop van tijd wordt het kraakbeen tussen de wervelschijven dunner, versmalt de ruimte tussen de gewrichten en neemt de spiermassa af. Het wordt echter wel gevaarlijk als het krimpproces veel sneller gaat, want dat kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen.
Van sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden of dat er een te groot verschil in lengte van het ene been ten opzichte van het andere been optreedt. Met een operatie kan de groei, van één of beide benen, worden afgeremd. Deze operatie heet percutane epifysiodese.
Veranderingen aan de botten
Botten worden dunner door het verlies van calcium. Doordat de botdichtheid afneemt, wordt het skelet poreuzer. Er is sprake van osteoporose als er een sterke afname is van de sterkte van de botten en als er een verhoogd risico is op botbreuken. Door osteoporose kan de rug scheefgroeien.
De spiertjes rond de ogen proberen dit zakken van wangvolume tegen te houden, wat vervolgens weer leidt tot lachrimpeltjes. Het vet rondom de ogen vermindert en zakt naar beneden waardoor er wallen onder de ogen ontstaan. Volumeverlies tussen de wenkbrauwen geeft fronsrimpels. Lippen worden kleiner, recht en hoekig.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Als het groeit wordt het kleiner en als je het knipt wordt het groter rara wat is het? Een gat in de heg.
Antwoord: Het weer.
Antwoord: Een kaars.