Je benen hoger positioneren dan je hart verbetert onder andere de lymfestroom die door ons lymfestelsel loopt. Dit stelsel bestaat uit allerlei kleine lymfevaten die uitmonden in de lymfeklieren.
Het is niet nodig om deze positie lang aan te houden, een vijftiental minuten volstaat. In het begin zal je het misschien al moeilijk vinden om het 5 minuten te doen, dat is niet abnormaal. Maar als je de oefening af en toe doet, zal je ondervinden dat het steeds beter gaat en je langer 'in positie' kan blijven.
Benen omhoog
De populaire positie is bekend onder de yogaterm 'Viparita Karani', wat letterlijk 'omgekeerd in actie' betekent. Wat moet je doen? Heel simpel: zoek een muur, ga op je rug liggen, schuif je achterwerk tegen de wand en leg je benen recht omhoog tegen de muur. En ontspan.
Benen omhoog
Door de benen wat omhoog te leggen, kun je je lichaam veel werk besparen. Want daardoor wordt het stromen van het bloed gestimuleerd en vergemakkelijkt.
Kort gezegd helpt deze omgekeerde houding bij je herstel door het vocht af te voeren dat zich in je benen verzamelt, terwijl je ook je hamstrings strekt en een vermoeid onderlichaam verlicht. (Het is ook een handige pose als je je duizelig voelt na een zware wedstrijd of training.)
Je quadriceps zorgen voor stevigheid aan je knie en zorgen ervoor dat je je knie goed kan bewegen. Daarnaast maak je door de wall sit het groeihormoon aan, waardoor je stevige spieren kweekt. En dat alleen met een paar minuutjes tegen de muur zitten! Zo nuttig is het muurzitten dus!
Leg uw been goed hoog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kussen. Zorg dat uw enkel hoger dan uw knie ligt en dat uw knie hoger dan uw heup ligt. Verhoog, voordat u gaat slapen, het voeteneinde van uw bed met bijvoorbeeld een kussen.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen.Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.
Lage-impact sporten zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen zijn perfect om de circulatie in je benen te bevorderen en het zware gevoel in je benen te verlichten. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken.
Wat is het restless legs syndroom (RLS)?
Tijdens uw slaap kunt u dan last hebben van beenbewegingen, ook wel periodic limb movement disorder genoemd. Door deze bewegingen wordt uw slaap gehinderd, waardoor u niet voldoende rust krijgt en op den duur heel vermoeid raakt.
Een slapend been wordt ook wel transient paresthesia genoemd
Door afknelling van zenuwen ontstaat het tintelende gevoel. Dit is een soort waarschuwing om in beweging te komen. Wanneer de afknelling stopt, herstelt het ledemaat zich meestal vanzelf. In de meeste gevallen is het dus een onschuldig verschijnsel.
Door cardio, zwemmen en wandelen kun je – in combinatie met de juiste voeding – je gehele lichaam doen afslanken; óók je bovenbenen dus. Maar je kunt ook een stap verder gaan en aan de hand van een helling sporten; heuvelop wandelen, flink traplopen of de loopband een aantal graden kantelen om omhoog te rennen.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
De eerste zes weken mag u niet op het been staan. U krijgt adviezen hoe veilig te lopen met krukken. De eerste twee weken moet u zoveel mogelijk het been hoog houden. Zolang als u gips moeten dragen, zult u ook iedere dag antistolling- spuitjes (fraxiparine) moeten zetten om een trombosebeen te voorkomen.
Zware en vermoeide benen wijzen meestal op een probleem met de bloedcirculatie. Het opgestapelde bloed veroorzaakt een verhoogde druk in de bloedcirculatie waardoor via de kleinste bloedvaatjes vocht naar de weefselruimtes ontsnapt. Dat achterblijvende vocht (oedeem) doet je enkels zwellen en je benen zwaar aanvoelen.
Zwelling rondom de enkel. Zwelling op het been. Een strakke, glanzende huid. Een roestbruine, rode of paarsblauwe verkleuring in het been.
Zet eerst het geblesseerde been - tegelijk met de kruk - naar voren, en daarna pas het goede been. Loop je met twee krukken en mag je niet op je zwakke been steunen? Dan kun je het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten.
Bewegen is goed. Als je beweegt gaan de spieren werken die ervoor zorgen dat de bloedvaten het bloed beter kunnen vervoeren zo ontstaat er een betere doorbloeding. Als je gaat zitten, leg dan meteen je geopereerde been omhoog.
Een dijbeenlift voor strakkere bovenbenen
Een dijbeenlift zorgt ervoor dat uw slappe bovenbenen hun mooie strakke contouren weer terug krijgen. Is uw huid nog stevig genoeg, maar wilt u van die lelijke vetophopingen af, dan biedt liposculpture van de dijen uitkomst. Onze ervaren plastisch chirurgen adviseren u graag.