Arrowroot poeder is in steeds meer supermarkten verkrijgbaar maar vaak alleen bij de grotere filialen. Sommige poeders van mindere kwaliteit kunnen ook aardappelzetmeel bevatten. Kijk dus goed naar de ingrediënten. Koop je arrowroot poeder bij Voordeelkruiden.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Arrowroot is de Engelse benaming voor de pijlwortelplant (Maranta arundinacea), maar ook hier in Nederland wordt over het algemeen de Engelse term arrowroot gebruikt.
Verder is het aangetoond dat arrowroot een antibacteriele werking heeft, goed is tegen osteoperose (botontkalking), goed is voor de lever, goed bij diabetes en een verjongend effect heeft. Genoeg reden dus om dit geweldige bindmiddel te gebruiken!
Arrowrootpoeder is een Japans bindmiddel, gemaakt uit de pijlwortel. Dit pijlwortelpoeder geeft een romig effect aan soepen en sauzen. De bindkracht is te vergelijken met reguliere maïzena, maar het grote verschil is dat arrowroot helder bindt. Daarnaast is arrowroot bij een lagere temperatuur effectiever dan maïzena.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Arrowroot is een droog product. Dit product kun je jaren bewaren, mits koel en droog bewaard.
Gebruik de helft minder arrowroot dan je gewone bloem zou gebruiken. De juiste benodigde hoeveelheid varieert van de gewenste dikte van de vloeistof. Enkele vuistregels: 1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof.
Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt.
Arrowroot bindmiddel
Het is vetvrij en ook makkelijk te verteren en ook nog eens glutenvrij . Als je het gaat gebruiken meng dan een theelepel arrowroot met een theelepel vloeistof, warm dan hetgeen op en voeg beetje bij beetje het gemengde arrowroot toe en laat het dan nog enkele minuten indikken.
Maïszetmeel is een van de gemakkelijkste vervangers voor xanthaangom, omdat je het waarschijnlijk al in je keuken hebt staan en kan het precies gebruiken hoe xanthaangom in het recept zou worden gebruikt.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel. Het bevat geen vet en is erg makkelijk verteerbaar in ons lichaam. Arrow root poeder kan gebruikt worden als bindmiddel voor bak gerechten, soepen, sauzen en toetjes, is neutraal van smaak en glutenvrij.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Hoewel pindakaas door het hoge vetgehalte uitermate geschikt is om lang mee te gaan, kun je het net als deze specerijen niet oneindig lang bewaren. Want na een tijdje gaat de kwaliteit en smaak ook bij pindakaas achteruit.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Xanthaangom is poeder gemaakt van fermentatieproducten. De eigenschappen van xanthaangom zijn het opnemen van vocht, binden en luchtbellen vasthouden. Het wordt bij het bakken gebruikt als bindmiddel, emulgator, en vervanger van eieren en gluten.
Xanthaangom neemt als verdikkingsmiddel deze functie over. Net als bij guargom verbeter je zo de textuur van je voedingsmiddel. Het grote verschil tussen de twee is dat guargom meer vezels bevat. Xanthaangom is ook erg populair in de vegan keuken, omdat het niet alleen gluten, maar ook eieren kan vervangen.
Xanthaangom wordt gemaakt met behulp van de fermentatiebacterie Xanthomonas campestris, waar de naam van de gom vandaan komt. Xanthaangom is een natuurlijk ingrediënt en staat ook wel bekend als E415.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel.