Is een lattenbodem of bedbodem dan helemaal overbodig? Zeker niet! Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarbij moet onderaan de matras voldoende ventilatie mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan.
rug- en schouderklachten
De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Typen lattenbodems
De lattenbodem biedt veel ondersteuning en is geschikt voor ieder type bed en het kan zowel bij een een- of tweepersoonsmatras gebruikt worden.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Een medium matras kan gerust een zachte toplaag hebben zodat ze toch heel comfortabel aanvoelt, maar in de basis genoeg ondersteuning biedt voor een volslanker iemand. Een stevige matras is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk voor een correcte ondersteuning, maar toch perfect voor liefhebbers van het hard slapen.
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Je kunt er voor kiezen om enkel het matras op de grond te leggen, maar hier zitten wel nadelen aan. Een matras moet ventileren, en dit lukt niet wanneer hij plat op de grond ligt. Je kunt dus beter gaan voor een lattenbodem. Een lattenbodem is plat, en in de meeste gevallen dus niet zichtbaar.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Het lattenbodem ondersteunt het matras en zorgt dat je matras nog net iets comfortabeler ligt. Een andere, belangrijke functie van een lattenbodem is de ventilatie. Voor het afvoeren van lichaamsvocht moet een lattenbodem het matras voor een aanzienlijk deel vrijhouden om zo voldoende ventilatie te kunnen bieden.
Lattenbodem. De bekende lattenbodem kan worden gecombineerd met verschillende soorten matrassen: pocketvering matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen.
Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt. Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Doorgaans verkiezen de meeste slapers een zachte matras. Maar een té zachte matras is minder goed voor je gezondheid. In tegendeel, je krijgt te kampen met fysieke klachten. Een te zachte matras geeft je lichaam namelijk weinig of geen steun.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
De verstelbaarheid van het hoofdgedeelte zou moeten beginnen bij de nek. Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.