Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Ouderen doen er verstandig aan om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zeggen wetenschappers. Deze stof bevordert namelijk de werking van de hersenen. Zowel het geheugen als de snelheid waarmee het brein werkt, verbeteren door foliumzuur.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het zit vooral in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het gaat ook bijwerkingen tegen van bepaalde andere medicijnen, zoals methotrexaat.
Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur? Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Samenvattend, wordt er bij B12 supplementen foliumzuur en B6 toegevoegd om niet alleen de werking van vitamine B12 te versterken, maar ook tekorten van bijvoorbeeld foliumzuur te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur komt vaker voor in combinatie met andere B-vitaminetekorten, zoals vitamine B6 en vitamine B12.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.
Meestal wordt de bloedtest aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode cellen zijn vergroot (macrocytaire anemie). Ook kan uw huisarts een foliumzuur bepaling aanvragen als er aanwijzingen zijn voor ondervoeding.
De waarden van foliumzuur bleven constant gedurende het leven. De gemiddelde waarde was 17.91 nmol/L. Voor kinderen gelden wel iets hogere waarden. P2,5 – P97,5 (onderste en bovenste 2,5% eraf gehaald) was: 6.7 – 55.0 nmol/L, P5 – P95 (onderste en bovenste 5% eraf gehaald) was: 7.6 – 46.8 nmol/L.
Foliumzuur kan gebruikt worden voor: De behandeling van: bloedarmoede, ook als gevolg van een slecht dieet, een slechte absorptie van voedsel zoals bij coeliakie, een vitamine-B- of foliumzuurtekort tijdens de kindertijd of gedurende de zwangerschap.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Hieronder vind je een overzicht van foliumzuursupplementen die vrij verkrijgbaar zijn in de drogisterij en apotheek. De prijs varieert van 2,39 euro tot 10 euro.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.