Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
En dat is de kwal Turritopsis dohrnii. De kwal kan nadat deze geslachtsrijp is, weer teruggaan naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling. Het levert 'm een interessante bijnaam op: de onsterfelijke kwal. Omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in theorie namelijk eeuwig in leven blijven.
392 jaar. De Groenlandse haai kan vermoedelijk 400 jaar worden en is daarmee het langstlevende gewervelde dier dat we kennen.
Mieren kunnen niet dood vallen
Ook is het lichaam van een mier ontzettend sterk gebouwd, waardoor hij wel tegen een stootje kan. Al valt een mier uit de hoogste boom van het bos, hij zal niet snel genoeg gaan om dood te vallen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
De kwal met het eeuwige leven
Wanneer het dier ziek wordt of bijvoorbeeld gewond raakt, dan gaat de kwal drie dagen in een poliep status. Na deze drie dagen lukt het de kwal om zijn cellen te veranderen naar een jongere staat. Vervolgens worden ze gewoon weer opnieuw volwassen.
Spons. Door de lage temperatuur van het zeewater groeit een spons erg langzaam. Wordt zo'n 1000 jaar. Er zijn voorbeelden van meer dan 1500 jaar oud.
Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Ratelslangen (tot 24 uur)
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
De wezel hoort met bunzing en hermelijn bij de kleine marterachtigen. Deze kleine roofdieren hebben één probleem: je ziet ze bijna nooit. Bunzing, hermelijn en wezel zijn dieren die bijna iedereen wel kent, maar waar bijna niemand iets van weet.
De haai: Haaien zijn niet alleen roofdieren in het water, ze zijn ook een van de dieren die het minste slapen. Sommige haaiensoorten slapen zelfs helemaal niet, terwijl andere soorten slechts een paar uur per dag slapen. Haaien hebben geen slaapcycli zoals de meeste andere dieren, dus ze kunnen altijd alert blijven.
De op-en-neer-beweging van de staart is synchroon met de achterpoten waardoor de staart de afzetkracht van de achterpoten versterkt. Bij lage snelheid steunen kangoeroes op hun voorpoten en staart, terwijl ze hun achterpoten naar voren zwaaien. Vreemd genoeg kunnen ze niet achteruit lopen.
Kane Tanaka is vandaag 119 jaar en 97 dagen oud en daarmee is de Japanse vrouw exact even oud als de Amerikaanse Sarah Knauss op haar sterfdag in 1999. Alleen de in 1997 overleden Française Jeanne Calment (122 jaar en 164 dagen) is ooit nóg ouder geworden.
De langst levende persoon ter wereld van wie de geboorte- en sterfdatum officieel vaststaat, was de Franse Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd stierf. Calment is daarmee ook nog altijd de enige mens ooit die verifieerbaar ouder dan 120 werd.
Uitgestorven dier- of plantensoort in het wild (EW, extinct in the wild) – Als er alleen nog gekweekte exemplaren of exemplaren in gevangenschap zijn.