Namaakproducten zijn producten waarop een merk is aangebracht zonder toestemming van de merkhouder. Bekende voorbeelden zijn producten die zijn voorzien van een Nike “swoosh”, Louis Vuitton logo of de drie strepen van Adidas.
Namaakgoederen zijn imitaties of reproducties van merkproducten. Door piraterij verkregen goederen zijn kopieën of een verzameling van kopieën gemaakt zonder toestemming van de titularis van het auteursrecht. Namaakgoederen en door piraterij verkregen goederen maken inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht.
Namaak (ook wel piraterij of counterfeit genoemd) gaat niet alleen over het nagemaakte product zelf, het omvat het hele proces van de productie en het te koop aanbieden van een product (of een reeks van producten) waarop het merk van een merkhouder is aangebracht, zonder toestemming van die merkhouder.
Het kopen van namaak draagt bij aan de financiering van illegale activiteiten. Wanneer u namaakgoederen koopt, bent u medeplichtig aan illegale handel (smokkel, enz.)en injecteert u uw geld mogelijk zelfs in grote criminele of terroristische netwerken.
Wie meer dan drie nepproducten bij zich heeft, moet deze spullen wel inleveren, maar hoeft niets te betalen. Pas als iemand meer dan vijftig nepartikelen bij zich heeft, volgt een boete. Het beboeten van de duizenden passagiers met kleine hoeveelheden merkkleding leverde te veel papieren rompslomp op.
Nep merkkleding verkopen is in Nederland niet toegestaan en zelfs strafbaar, aangezien dit inbreuk maakt op auteursrecht, modelrecht en merkrecht. Dit geldt zowel voor verkoop in fysieke winkels als online.
De douane stelt een maximum van drie stuks aan overige goederen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kleding, zonnebrillen of schoenen.
Consequenties van illegale (door)verkoop
Zo kunnen ze bijvoorbeeld je winst opeisen, je voorraad in beslag nemen of stellen dat er reputatieschade is geleden. 'En je zit vaak sowieso aan juridische kosten die je moet betalen. Dat is wel al heel snel 750 tot 1500 euro', zegt Meindersma.
De website CERTILOGO.com biedt de mogelijkheid om merkkleding te controleren. Dit gaat bijvoorbeeld aan de hand van de binnenkant van de kledingstukken van merken als EA7, CP Company, Parajumpers of Stone Island. Tegenwoordig hebben sommige nep-kledingstukken ook een soort CERTILOGO aan de binnenkant.
nep (zn) : bedrog, fake, façade, imitatie, misleiding, namaak, namaaksel, schijn, show, vals, vervalsing, wassen neus. kunst (zn) : fake, imitatie, na-aperij, namaak, namaaksel, nep, vervalsing.
Wat is nu eigenlijk een namaakproduct? Hieronder worden – ter duidelijk onderscheid – producten die het logo en/of de merknaam van het origineel dragen, maar niet afkomstig zijn van de rechthebbende, 'nepartikelen' genoemd.
Slordige afwerking, andere kleur
Als het gaat om schoenen dan is het volgens John makkelijk om de neppe eruit te pikken. "Er wordt net iets ander materiaal gebruikt, de stiksels zien er anders uit, er wordt een afwijkende stof gebruikt, de afwerking is vaak slordig en de kleuren wijken af van het origineel."
Een kijkje in de duistere wereld van nepkleding. reportage met videoWe kopen allemaal wel eens een fake Nike-shirt want wat kan het kwaad? Nou, heel wat, ontdekt verslaggever Jorina Haspels tijdens een tocht langs schimmige bedrijventerreinen, kelders en maffiose figuren.
Check de reisapp van de douane
Je mag voor maximaal 430 euro aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Als je met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag 300 euro per persoon.
Het is toegestaan om vloeistoffen in je handbagage mee te nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk. Deze verpakkingen mag je alleen meenemen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. Je mag per persoon één plastic zak van een liter meenemen.
Een goed merk moet onderscheidend zijn. Dit betekent dat consumenten, die de markt waarin jij je producten of diensten aanbiedt kennen, jouw merk herkennen dat het bij jouw onderneming hoort. De merkeninstantie is uiteindelijk degene die bepaalt of een naam of logo als merk geregistreerd kan worden.
De eigenaar van het merk wordt de merkhouder genoemd. Een merkhouder kan zowel een rechtspersoon (een onderneming, zoals een B.V., V.O.F. of een stichting) als een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld jijzelf) zijn. De rechten en plichten die verband houden met het merk rusten op de merkhouder.
Schaalverhouding 1:1, de feitelijke verhouding tussen het originele object en de afbeelding ervan of het model. 1:1-lijn, een lijn in het Cartesisch coördinatenstelsel. 1:1-beeldverhouding, een vierkant formaat. 1:1 (film), Deense dramafilm uit 2006.
Alle items vermeld op Vinted moeten authentiek zijn. Als je twijfels hebt over de echtheid van je item, upload het dan niet.
be, Ebay en Kapaza, zijn er ook websites die zich specifiek richten op kleding en accessoires. Denk maar aan de bekende tweedehands kleding apps Vinted & Depop en de tweedehands kledingwebsites Thredup & Vestiaire Collective, waar je tweedehands designer kleding en handtassen kan kopen en verkopen.
Omdat kleding in Turkije gewoon veel goedkoper is dan in Nederland. Ik ga dan niet shoppen om te shoppen, maar koop dingen die ik nodig heb.
Cultuurhistorische of archeologische spullen meenemen uit Turkije - zoals oude munten en stenen - is strafbaar. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt hier ook voor op de reisadviespagina van Turkije.
U mag voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaalt u belasting. Als u met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag € 300 per persoon.