Je kunt planten op 3 manieren water geven: Gieten van bovenaf op de potgrond, liefst rondom en niet op de wortels. Gieten op een schotel zodat de plant van onderaf water krijgt. Dompelen met pot en al in een emmer.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Water van gekookte eieren bij je plant
Planten houden van calcium en eierenschalen bevatten van nature calcium. Eén en één is twee. Het water van je gekookte eieren kan dus heel goed zijn voor je planten.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Kan zacht water kwaad voor jouw planten
Het antwoord op deze vraag is ja. Het zachte water heeft namelijk een bepaalde oplossing natrium toegevoegd gekregen. Dit natrium zal zich gaan ophopen in de aarde van de planten, waardoor de planten op den duur weg zullen kwijnen ondanks jouw goede verzorging.
Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Tomaten, aubergines en paprika's kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven.
Een waterbol (soms ook waterdruppelaar of self watering globe genoemd) is een bol met een lange tuit, meestal van plastic of van glas. Het idee is dat je de bol vult met water en deze onder een hoek (dus niet volledig rechtop) in de potgrond steekt, zo'n 10 centimeter naast de stam van je plant.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.