Outplacement of ontslagbegeleiding slaat op begeleidende diensten om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige. Een outplacementprogramma voorziet enkele vaste onderwerpen:
Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid ...
Outplacement is de begeleiding die je krijgt wanneer je op zoek gaat naar nieuwe baan. Meestal is dit een nieuwe baan buiten de huidige organisatie. Bij ontslag is outplacement een goede manier om snel een nieuwe baan te vinden. Bij outplacementbureaus krijg je vaak een persoonlijke coach toegewezen.
Een outplacementtraject duurt doorgaans tussen de 3 en 12 maanden. De looptijd van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en wordt door veel factoren bepaald.
De wetgever voorziet dat outplacementbegeleiding nooit betaald dient te worden door de ontslagen werknemer. In bepaalde gevallen kan de werkgever echter wel 4 weken loon in mindering brengen van de opzeggingsvergoeding.
U hebt recht op dat type outplacement als u aan alle volgende voorwaarden voldoet: u werkte voor een werkgever uit de privésector; u werd ontslagen maar niet wegens dringende reden; op het ogenblik van het ontslag (dat is de kennisgeving van de opzeggingstermijn of de onmiddellijke verbreking van de overeenkomst):
Werkgever is niet verplicht outplacement aan te bieden: als je minder dan halftijds tewerkgesteld was. werkloos bent na de periode van opzegging of ontslagvergoeding en je volgens de werkloosheidsreglementering niet beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt.
De kosten van outplacement verschillen per situatie. In de algemene regeling (meer dan dertig weken opzeg) met verbrekingsvergoeding, bedraagt de kostprijs een twaalfde van het brutojaarloon. Dat komt neer op minstens 1.800 euro en maximaal 5.500 euro (exclusief btw).
Een werknemer van 45 jaar aan wie de werkgever een outplacement moet aanbieden, moet zijn werkgever schriftelijk in gebreke stellen als die geen outplacement aanbiedt. De werknemer kan zijn recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen als hij zijn werkgever niet tijdig en correct in gebreke stelt.
De vergoeding die je ontvangt is enerzijds bedoeld als (financiële) compensatie voor het ontslag en anderzijds om de overgang (transitie) naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.
Het outplacementtraject start met een intakegesprek waarin jouw persoonlijke situatie in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld die de basis vormt van het traject. In het plan van aanpak staan de activiteiten vermeld die je helpen bij het verkrijgen van een nieuwe baan.
Als je een medewerker ontslaat, ben je in bepaalde gevallen verplicht om hem outplacement aan te bieden. Outplacement houdt in dat je ontslagen medewerker begeleid wordt om zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden.
Door outplacement aan te bieden beëindig je de samenwerking met een relatief positieve noot. Jouw werknemer heeft op het moment van ontslag heel wat vragen en zorgen, zit in een negatieve situatie. De eerste stap in een goede outplacementbegeleiding is het troosten en geruststellen van iemand die net ontslagen is.
Per 1 januari 2020 heb je vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in je proeftijd ontslagen wordt. Je berekent de hoogte van je ontslagvergoeding ruwweg door 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar te nemen.
Duur van het sollicitatieverlof
Dan heeft de medewerker recht op een halve dag sollicitatieverlof per week in het begin van zijn opzegtermijn en één dag per week tijdens de 26 laatste weken van zijn opzegtermijn.
Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd.
Kleine wijzigingen in uw functie moet u op grond van het goed werknemerschap accepteren. Ook de hoogte van het loon staat in uw arbeidsovereenkomst opgenomen. Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever. Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt.
De kosten van outplacement zijn afhankelijk van de duur, modules en intensiteit. Een basisoutplacementtraject kan starten vanaf 2.000 euro, hoewel lager ook zeker mogelijk is. Voor een uitgebreid outplacementtraject van 12 maanden kan gerekend worden op een bedrag van gemiddeld 5.000 euro.
Naast het loon van uw medewerkers, heeft u als werkgever nog andere personeelskosten. Denk hierbij aan vakantiegeld en loonheffingen. Ook maakt u misschien kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden, werkplekken en apparatuur voor uw medewerkers. Al deze kosten bij elkaar opgeteld noemen we personeelskosten.
Werkgeverslasten zijn de kosten die jij als werkgever betaalt bovenop het brutoloon. In het algemeen komen deze in Nederland neer op 20 tot 35 procent van het brutosalaris.
Sollicitatieverlof is een wettelijk recht voor iedereen die ontslagen wordt of zelf ontslag neemt. Formeel betekent sollicitatieverlof dat een werknemer het recht heeft om afwezig te zijn op het werk om op zoek te gaan naar een andere baan. Die regel geldt zowel voor arbeiders als bedienden.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Als de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt wegens medische overmacht, heeft de werknemer geen recht op een verbrekingsvergoeding van de werkgever. In plaats daarvan zal de werknemer direct een vervangingsinkomen ontvangen, zoals werkloosheidsuitkeringen of een ziekteverzekering.