Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Welke wijn drink je bij je kaasplank? Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Ook wijnen gemaakt van tempranillo of grenache doen het goed bij harde kazen. Bij harde Hollandse kazen zit je goed met een bordeaux-wijn (Médoc of Saint-Émilion) en bij Spaanse manchego en Italiaanse pecorino (parmezaan) is een wat steviger rode wijn ook altijd een succes.
Heb je niet al te overheersende kazen? Drink er dan een frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc bij. Bij de wat zwaardere volle witte korstkazen past een goede witte wijn, zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn. Bij harde, pittige kazen mag de wijn zwaarder zijn.
Kazen en wijnen uit dezelfde regio hebben vaak complementaire smaken en terroir, waardoor ze goed bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan een zachte geitenkaas uit de Loire-vallei in Frankrijk, die goed past bij een Sancerre-wijn uit dezelfde regio.
De lichte aroma's van roze dringende wijn zorgen voor een perfecte balans met de smaken van jonge kaas. Je kunt dan wenden tot verse geitenkaas, cantal of zelfs brie. Deze kazen gaan perfect met roze wijnen van Provence -druivensoorten, zoals Mourvèdre, Cinsault, Carignan of Syrah.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Kies dan voor bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit een warmer gebied (zoals Zuid-Frankrijk of Chili), Chenin Blanc, gerijpte Riesling of Chardonnay met weinig tot geen houtrijping. Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij.
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Vergeet ook niet om wat noten te voorzien.
Een rijke, volle houtgelagerde witte wijn zoals Chardonnay kan mooi samengaan met een romige kaas zoals Brie of Camembert, terwijl een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc goed kan passen bij een geitenkaas of feta.
Côtes du Jura (vin jaune)
Kaas: Comte. Oude of overjarige Goudse.
Kaas behoort tot de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en draagt in de aanbevolen hoeveelheid bij tot een gezonde voeding. Een portie kaas wordt binnen de aanbevolen porties melk en melkproducten gerekend: 250 tot 500 ml per dag. Dat komt overeen met 2 tot 3 porties zuivel.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Italiaanse harde kazen zoals pecorino drink je met een wijn die lichtkruidig is en niet te stevig, zoals de La di Motte Pinot Grigio of deze Italiaanse rode Castellani Chianti. Zachte en frisse kazen als mozzarella gaan goed met frisfruitige wijnen, zoals een sauvignon blanc.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Verse zachte roomkaas zoals Manouri gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk gaan onder andere goed samen met frisse, fruitige Rieslings, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Ook fruitige rosé wijnen gaan goed samen met deze kazen.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.