Multiplex is in verschillende diktes verkrijgbaar variërend van 3 tot 40 mm. Voor vloeren en wanden wordt een dikte van 18 of 21 mm gebruikt.Voor plafonds is een dikte van 12 mm gebruikelijk. Multiplex van 40 mm wordt gebruikt voor deurplaten en meubels.
De diktes van het multiplex zijn: 3, 3.6, 4, 5.5, 6 en 6.5 millimeter. 8, 9, 10, 12 en 15 millimeter. 18, 21, 22 en 24 millimeter.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
Berken multiplex is daarom de plaat met de hoogste sterkte-eigenschappen en geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast kun je berken multiplex met de juiste coating ook in vochtige omgevingen gebruiken.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Werken met multiplex
Voor het gebruik van grotere schroeven is voorboren dan ook aanbevolen. Let wel, doordat er bij multiplex platen gebruikgemaakt wordt van natuurlijke materialen kan het bij temperatuurwisselingen kromtrekken.
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
Dat komt mede doordat kapbedrijven zich vooral toeleggen op de oogst van naaldhout, waar de markt fors voor wil betalen. Doordat er minder berkenbomen worden geveld, wordt deze houtsoort steeds duurder. Triplexfabrieken betalen er al gemiddeld 30% meer voor.
Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom. De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis.
Populieren Multiplex is de ideale houtsoort voor interieurbetimmeringen zoals meubels, kasten, standbouw en kantstukken. De platen zijn zeer geschikt om te zagen, boren, frezen, schuren of lijmen.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Dat zorgt voor stabiliteit. Meubels van lage kwaliteit hebben over het algemeen legplanken met een dikte tussen de 12 en 16 millimeter. Voor een goede belastbaarheid mogen deze niet breder zijn dan 80 centimeter.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dan de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Werken met multiplex
Schroeven en boren is geen probleem, maar let er wel op dat je het materiaal niet laat splijten. Voor het gebruik van grotere schroeven is voorboren dan ook aanbevolen.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is door het gebruik van een transparant impregneermiddel, verf of beits. Het nadeel van verf en beits is dat het na verloop van een paar jaar, zo niet om het jaar, opnieuw moet worden aangebracht.
Het is een term die wordt gebruikt om watervast verlijmd plaatmateriaal aan te duiden. Door de termen WBP, watervast en exterieur kan jij dus herkennen dat de verlijming van het plaatmateriaal bestand is tegen vocht. Een WBP plaat heeft een speciale test doorstaan waarin het voor 72 uur in kokend water is gelegd.
Zoekt u het beste multiplex voor buiten? Kies dan voor Okoume multiplex wit MDO (PrimePlex®) (perfect te schilderen). Zo bent u verzekerd van de juiste kwaliteit en het beste eindresultaat. (en voor timmerwerk buiten).
Multiplex bewerkt u het beste met het het juiste gereedschap. Wij adviseren u daarom tijdens het op maat zagen van multiplex een goed scherp zaagblad te gebruiken. Multiplex is ook goed te bewerken met een bovenfrees. Voor het boren van gaten in multiplex is een houtboor met centreerpunt aan te raden.
Multiplex zagen kan met allerlei verschillende soorten zagen, zoals een handzaag, een decoupeerzaag, een cirkelzaag en een tafelzaag. Alle vier de zagen leveren hetzelfde resultaat. Het verschil tussen de zagen is de manier waarop u ze gebruikt.