Het jaarlange feest liet niet alleen de wereld, maar ook de Friezen zelf zien dat cultuur in ons bloed zit. Cultuur bestaat uit tradities, moderne en stokoude gebouwen, musea en kunstwerken, zang, dans en theater. Maar het is ook het omarmen van kunstenaars en waar zij hun plek vinden om zich te uiten.
De Elfstedentocht is waarschijnlijk de bekendste traditie van Friesland. Het is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf steden in Friesland.
Het Fries ontstond in de vroege middeleeuwen.Toen werd het steeds meer een eigen taal en begon het zich te onderscheiden van andere verwante Germaanse dialecten, zoals het Oudengels.
De provincie van de uitgestrekte weilanden, de oranjekoek, de Friese meren, de Elfstedentocht én natuurlijk topmodel Doutzen Kroes.
Van Oranjekoek tot Beerenburg en van Dúmkes tot Sûkerbôle (suikerbrood), Meer Fries kun je het bijna niet krijgen. Naast deze Friese lekkernijen die in de hele provincie bekend en geliefd zijn, zijn er in Waterland van Friesland ook veel streekproducten te vinden.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. De Friezen hebben eigen sporten zoals Fierljeppen (over sloten heen springen met stokken).
De rust en ruimte, de weidse uitzichten, Friese Meren, Waddenzee en historische stadjes, de mooie dorpjes, eigen taal, het fierljeppen en Skûtsjesilen… Heel eigen, heel fijn! Om verliefd op te worden.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
De Friese taal zoals wij die kennen uit de provincie Friesland (Fryslân) wordt ook wel Westerlauwers Fries genoemd (in het Engels heet deze taal: West Frisian).
Friesland. Veel Friezen zijn trots op hun taal, 59 procent noemt dit bij de belangrijkste dingen. Jongeren zijn daarnaast ook erg trots op de mentaliteit van hun provinciegenoten: nuchter, betrouwbaar, recht door zee, trots. Ouderen noemen vaker de natuur, het landschap en de Elfstedentocht.
Maar de Friezen geloven in Wodan (oppergod), Donar (dondergod) en Freya (godin van de vruchtbaarheid). Dat is volgens de christenen niet het ware geloof. De Friezen worden daarom heidenen (ongelovigen) genoemd en het geloof in hun goden noemt de kerk bijgeloof.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
Fries in het onderwijs
Scholen moeten verplicht het Fries als vak aanbieden. Behalve als de provincie Fryslân een school (gedeeltelijke) toestemming heeft gegeven om geen Fries te geven. Verder mogen Friese scholen het Fries naast het Nederlands ook als voertaal in het onderwijs gebruiken.
Hoewel het Fries en het Nederlands dezelfde vooroudertaal hebben, zijn het toch echt verschillende talen. Het Fries heeft veel meer gemeen met de Engelse talen dan met het Nederlands.
Fries - MEERTALIGHEID EN TAALSTOORNISSEN. Het Fries is een West-Germaanse taal, net als het Nederlands, het Engels en het Duits. Het Fries lijkt meer op het Engels, terwijl het Nederlands meer op het Duits lijkt.
Een Fries is vrijwel altijd geheel zwart; zonder aftekeningen. Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine en nog zeldzamere schimmel variant voor. Deze kleuren worden echter niet geaccepteerd in het stamboek.
Friesland kent een keur van lokale producten. Echt typisch friese producten zijn natuurlijk Beerenburg, nagelkaas en friese droge worst. Maar denk ook eens aan de geitenkaas van 'de Molkerij' of de heerlijke Riperkrite kaas van Kaasboederij de Deelen.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand. Er waren in 2007 72 mensen die Van Vriesland heetten, en niemand heette Van Friesland. Ook Frankrijk zie je in die oude vormen vaak gespeld als Vrankrijk.