De PICC-lijn wordt bevestigd op de huid met een pleister. Deze pleister noemen we een 'statlock'. Deze statlock moet een keer per drie weken vervangen worden. De bovenste (doorzichtige) pleister moet één keer per week vervangen worden.
Open de deurtjes van de Statlock® onderaan, niet in het midden: haal de katheter uit de Statlock®. Neem de steriele bevestigingsstrip uit de ver- pakking van de Statlock®. Verwijder het verband. Ontsmet en ontvet de huid waar de nieuwe Statlock® zal komen, met het ontvet- tingsdoekje uit de verpakking van de Statlock®.
Statlock, fixatiepleister urinekatheter; voor veilige fixatie van latex urineverblijfskatheters. Bestaat uit een fixatiepleister van schuimstof met een geïntegreerde kunststof kathetergeleider. De kathetergeleider wordt geopend en gesloten met een klepje, wat het plaatsen en verwijderen van de katheter vereenvoudigt.
Verzorging PICC-lijn
De PICC-lijn moet één keer per week worden doorgespoten en de plakpleisters moeten worden vervangen. Als u wekelijks op de dagbehandeling voor een behandeling moet komen dan wordt uw PICC-lijn daar doorgespoten en de plakpleisters vervangen. Zo niet dan wordt de thuiszorg ingeschakeld voor u.
1x per week de Bionecteur (het afsluitdopje) vervangen. 1x per week de transparante folie vervangen (Tegaderm). 1x per week de insteekopening verzorgen. 1x per drie weken de Grip-Lok pleister vervangen.
Dit kan enkele weken of maanden nodig zijn. Als u langdurig bepaalde medicijnen nodig heeft die alleen via een infuus gegeven kunnen worden, wordt een CVC ingebracht. De CVC kan lang blijven zitten. Het infuusnaaldje dat in een bloedvat in uw arm wordt ingebracht, moet vaak na een aantal dagen weer vervangen worden.
3 Spoel de katheter en sluit deze goed af
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
De PICC-lijn blijft zitten zolang de behandeling nodig is, echter tot een maximum van twee jaar. Als de behandeling is afgerond, kan de PICC-lijn door de verpleegkundige worden verwijderd.
Voor de eerste maand zijn de kosten hiervan ongeveer 60 euro, de weken hierna kan materiaal los besteld worden en zijn de kosten lager. Wanneer contact opnemen? Zolang u de PICC lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven.
Hickman® is de merknaam voor een getunnelde, diepe veneuze katheter. Het is een hol slangetje van ongeveer 90 cm lang met een, twee of drie uiteinden (lumina).
De Statlock® of Grip-lok® pleister moet minimaal 1x per 3 weken vervangen worden of eerder wanneer deze loslaat.
De pleister moet minimaal een keer per week verschoond worden. De pleister moet eerder verschoond worden als deze los is gegaan of vies is geworden.
Zwemmen. U mag met een katheter zwemmen en douchen, maar alleen in zwembadwater en niet in verontreinigd water, zoals bijvoorbeeld een recreatieplas.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af. Als er vocht onder de pleister komt, moet deze vervangen worden. U mag niet aan uw oksels opgetild worden omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven.
Om medicijnen toe te dienen via de bloedvaten en bloed af te nemen voor onderzoek is een infuus nodig. Een infuus veroorzaakt schade aan de bloedvaten. Als er vaak medicijnen via de bloedvaten gegeven worden of vaak bloed afgenomen moet worden kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn om schade te voorkomen.
Wat is een PICC-lijn? Een PICC is een Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Katheter (Peripherally Inserted Central Catheter). Dit is een dun flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt in de bovenste holle ader.
Een PICC lijn kan eenvoudig verwijderd worden door een (thuiszorg)verpleegkundige. Een operatie is niet nodig. Het inbrengen van de PICC lijn duurt ongeveer 60 minuten. Je vader of moeder mogen de hele dag bij je blijven.
De PICC in detail
Deze lijnen hebben een proximale (dit is aan de buitenkant) inwendige klep die het risico op infecties en trombose-armen verkleint. Ook zal de lijn minder snel ver- stopt raken, doordat de klep voorkomt dat er bloed terugvloeit in de lijn.
Tijdens het inbrengen van het centraal infuus is de kans op infectie groter dan bij het perifeer infuus. Daarom brengt de specialist dit infuus in op een plaats waar hij bacterievrij kan werken, bijvoorbeeld op een behandelafdeling of in een operatiekamer.
Een perifeer veneuze canule, centraal veneuze katheter (CVK, al of niet getunneld) of een veneus poortsysteem, wordt gevuld ('slot') of doorgespoeld. Dit wordt flushen genoemd. In dit document wordt het flushen beschreven van veneuze canules, veneuze katheters en veneuze poortsystemen bij volwassenen.
Een PICC-lijn is een katheter (een holle buis). PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas.
Mocht het lijken of het systeem is verschoven, of mocht u blauwe plekken, zwellingen, roodheid, pijn of irritatie waarnemen is het van belang dit te overleggen met de verpleegkundigen. Zij zullen zo nodig met de arts overleggen. Het is belangrijk dat u de port-a-cath ongeveer één keer per drie maanden laat flushen.
Prik de poort loodrecht aan. Let erop dat de naald goed tot op de bodem van de poort zit. Controleer of bloedaspiratie mogelijk is (bloed in de verlengleiding). Spoel de poortkatheter daarna pulserend met 10 ml* NaCl 0,9%.
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om continu infuusvloeistof te laten lopen, is het bij patiënten die geen vochtrestrictiebeleid hebben wel beter om naast de medicatie een waakinfuus te laten lopen, stelt Janssens. Dit omdat de katheter beter doorgankelijk zal blijven bij een groter volume.