Alle onderdelen van de Portugese laurier, de takken, de bladeren en de besjes, zijn giftig voor zowel mens als (huis)dier. Houd daar dus rekening mee. Alleen vogels kunnen zich tegoed doen aan de kleine besjes.
De laurierkers, een zeer bekende haagplant die ook vaak laurier wordt genoemd (Latijn: Prunus laurocerasus). Laurierkers is een plant met laurierachtige bladeren en kersenachtige vruchten. In tegenstelling tot veel andere steenvruchten zijn de vruchten van de laurier giftig, net als de rest van de plant.
Alleen bij de 'echte ' laurier, de Laurus nobilis, kunt u de gedroogde (of verse) blaadjes eten.
Toxiciteit. De blauwzuurglycosiden (die blauwzuur vrijgeven), die zich in de bladeren en de pitten van de vruchtjes van de laurierkers bevinden, verklaren de giftigheid van deze plant. Er werden al intoxicaties gemeld bij dieren (runderen, geiten).
Uitsluitend de Laurus kun je eten, de Prunus niet. In de keuken kun je de keukenlaurier oftewel de echte laurier (Laurus nobilis) voor allerlei gerechten gebruiken. Denk aan stoofpotjes, risotto of soepen. Je gebruikt de blaadjes (vers, of gedroogd) in je gerecht en vóór het opdienen haal je ze er uit.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Gezondheid. Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
Ja, de laurierkers is giftig voor mensen en dieren.
Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes. Laurier geeft je gerechten alleen aroma. Het voegt verder geen voedingsstoffen toe.
Het grootste deel van de zoete en verkoelende smaak zit in de intense oliën die het blad bevat, wat betekent dat het pletten of scheuren van een laurierblad een smaakvolle stoot oplevert, dus zorg ervoor dat je het verwijdert voor je het eten serveert.
De Laurier (Laurus Nobilis) is een makkelijke kamerplant om te verzorgen. Het is een sterke plant die zowel binnen als buiten kan worden gezet.
Hoewel de echte laurier en de laurierkers op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het blad van de echte laurier is bijvoorbeeld mat, terwijl de laurierkers glanzende bladeren heeft. Daarnaast hebben de twee planten een verschillende bloei.
Laurier wordt gerekend tot de “eetbare kruiden”, toch is het blad zelf niet eetbaar, het is veel te taai. Je voegt het toe aan je gerecht en haalt het er voor het opdienen weer uit. Het is niet schadelijk als je het blad per ongeluk fijn mixt met je soep, maar je kunt de harde nerven er dan beter uitzeven.
Laurier in gerechten
1 tot 2 laurierbladeren zijn meestal genoeg voor de meeste gerechten van 6 porties. Voeg laurier vroeg aan een gerecht toe omdat het een tijdje duurt voor laurier zijn smaak volledig afgeeft. Verwijder de blaadjes voor het serveren.
Laurier wordt vaak geïmporteerd uit Turkije of andere landen die in het Middellands Zeegebied liggen. De bladeren groeien daar in het wild aan laurierstruiken op de heuvels en bergen. Mensen uit de dorpen oogsten de laurierbladeren om geld te verdienen.Ze snijden de takken af en verkopen deze aan fabrieken.
Verse laurier gebruiken
Aroma geven aan gerechten: Verse laurierblaadjes kunnen worden gebruikt om aroma te geven aan soepen, stoofschotels, sauzen en marinades. Voeg ze gewoon toe aan het gerecht en laat ze sudderen om de smaak vrij te geven.
De rook van brandende laurierbladeren geeft verbindingen af die de omgeving verbeteren en een positieve energiestroom bevorderen. Als insecten je keuken hebben geteisterd, is de enige manier om ze af te weren het gebruik van laurierbladeren.
Giftige planten
De druif (Vitis vinifera, vooral voor de hond) en leliesoorten (geslacht Lilium, met name bij de kat) blijkt als het om vergiftigingen gaat als plant het meest giftig voor honden.
Uien en vergelijkbare groenten als knoflook, prei, bieslook en sjalotten maken deel uit van de Allium-familie van groenten en zijn uitermate giftig voor honden. Deze groenten bevatten organosulfiden, een groep stoffen die bij je hond rode bloedcellen kunnen beschadigen, waardoor hij slaperig, lethargisch en zwak wordt.
Thee getrokken van laurierblad (laurus nobilis) is ontzettend gezond én lekker. De blaadjes worden veel gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar laurierthee krijgt ook steeds meer de aandacht die het verdient. Deze gezonde kruidenthee is namelijk echt heel lekker!
De kracht van laurier
Een laurierkrans werd al in de oudheid omgehangen bij mensen die een overwinning hadden behaald. Een blaadje onder het kussen zou leiden tot mooie dromen, best fijn tijdens een quarantaine!
Laurierolie bevat ook een hoge concentratie aan antioxidanten, wat betekent dat het kan helpen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen, die schade kunnen veroorzaken aan de huidcellen.