De meeste mensen melden dat ze zich tijdens de procedure op hun gemak voelen, soms voelen ze druk en beweging, maar geen pijn. Een endodontische behandeling begint met het gebruik van plaatselijke verdoving om de aangetaste tand of kies en het weefsel eromheen te verdoven.
Doet een tandextractie pijn? Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Door de verdoving zal je echter geen pijn voelen.
Als je dode tand echt niet meer te redden is, kun je hem alleen nog laten trekken en vervangen door een brug of implantaat. Gelukkig kan een tandarts je dode tand mogelijk wel behandelen.
Als een tand of kies ontstoken is dan zal de tandzenuw afsterven. Dit doet in de meeste gevallen veel pijn.
Wanneer de ontsteking langer blijft bestaan dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking breidt zich dan naar het kaakbot uit. Dit heeft tot gevolg dat kaakbot verdwijnt waardoor tanden of kiezen uitvallen.
Als een tand of kies erg beschadigd is, ontstoken is, of geen houvast meer heeft in het kaakbot, kan het onvermijdelijk zijn om hem te trekken. U krijgt een plaatselijke verdoving en vervolgens wordt met instrumenten de tand of kies voorzichtig losgewrikt en getrokken.
Wij kunnen uw tand of ontstoken kies trekken en dat gebeurt met een verdoving. Wilt u meer informatie over deze ingreep? Neem snel contact met ons op.
De wortel van een gebitselement kan achterblijven wanneer de rest van het gebitselement door afbraak of een ongeval verloren gaat. Soms blijft de wortel per ongeluk geheel of gedeeltelijk achter wanneer de tandarts een aangetast gebitselement trekt.
Een wortelpuntontsteking kan ontstaan als een “dode” tand of kies niet wordt behandeld. Ook kan het ontstaan na een moeilijke wortelkanaalbehandeling.
Het belangrijkste voordeel van een wortelkanaalbehandeling is dat het trekken van een tand of kies kan worden voorkomen. Een wortelkanaalbehandeling heeft ook een laag risico op complicaties, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Hoe groot de gevolgen zijn is afhankelijk van de plaats waar u een tand of kies mist en hoeveel tanden of kiezen u mist. Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan.
U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
De genezing van de wond
Het kan tot maximaal tien dagen duren voor de wond in uw mond helemaal genezen is. Het is belangrijk het bloed in de wond de gelegenheid te geven om goed te stollen. Zo geneest uw wond namelijk sneller.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden.In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten.
Tand of kies trekken bij uw tandarts in Breda
Voordat uw tandarts zal beginnen aan de behandeling krijgt u een verdoving. Zodra deze inwerkt gaat de tandarts het tandvlees rond de tand of kies voorzichtig wat losser maken en brengt tegelijkertijd wat beweging in de tand of kies.
Na een wortelkanaalbehandeling kan er ook drukpijn optreden. Dit is het gevolg van het feit dat de tandarts tijdens de behandeling de tandzenuw heeft verwijderd en de wortelkanalen heeft schoongemaakt en gevuld. Hierdoor kan er tijdelijk wat druk ontstaan in de tand of in de omliggende weefsels.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Na het verwijderen van de verstandskiezen kunt u gemiddeld 5 tot 7 dagen last hebben van pijn in uw mond. Deze pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door de wond. Voor deze pijn kunt u dezelfde voorgeschreven pijnstillers blijven gebruiken.