Het alkalische dieet bevordert de gezondheid. De meeste groenten – bladgroen, groentesap, peterselie, rauwe spinazie, broccoli, knoflook, okra, sperziebonen, bieten, uien, selderij, courgette en zoete aardappel – en ook fruit, honing, sojabonen en peulvruchten bevorderen een alkalische, basische reactie.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Basische voedingsmiddelen
Basischvormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische reststoffen achter, zoals ijzer, kalium, calcium, magnesium en zink. Basischvormende voeding omvat de meeste soorten groenten en fruit, kruiden, noten en zaden, aardappelen, paddenstoelen, spruiten en kiemsoorten.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Vermijd alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers. Alcohol en spieren, voor veel mensen niet de beste combinatie. Maar ook cafeïne en geraffineerde suikers vergroten de kans op verzuurde spieren. Het is verstandig om voeding die je lever belast te vermijden.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Producten met een pH-waarde onder de 7, zoals kaas en azijn, zijn zuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur, niet basisch (bijvoorbeeld water en eieren). Kaas heeft een pH-waarde van 5, maar die kan variëren op de decimaal.
Veel groenten en fruit eten! In het ontbijt (havermout of smoothiebowl), tijdens de lunch, het diner én als snack. Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool. In bad gaan met mineralenzout.
Een alkalisch dieet bevat een nadruk op de volgende voedingsmiddelen: vers fruit, groenten, wortels, knollen, noten en peulvruchten.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas.
Basische voedingsmiddelen
Basischvormende voeding omvat de meeste soorten groenten en fruit, kruiden, noten en zaden, aardappelen, paddenstoelen, spruiten en kiemsoorten.
Aardappels zijn behoorlijk basisch, dit is het tegenovergestelde van zuurvormend. Daarom kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur baat hebben bij vers geperst rauw aardappelsap.
Citroensap is erg zuur, maar heeft een ontzurende werking. Tomaat is licht zuur van smaak en heeft eveneens een ontzurende werking. Dat zorgt vaak voor verwarring. Voedingsmiddelen met een zuuroverschot zijn geconcentreerd en rijk aan calorieën.
De zure smaak van cola en ph waarde cola is laag
Heel zuur. Het heeft een pH waarde van ongeveer 2,7. pH is een maat voor de zuurgraad en heeft waarden van 0 tot 14.
Verzuring kan ontstaan door stress, slecht slapen en vermoeidheid. Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lichaam. Ook koffie, zwarte thee, alcohol en bepaalde medicatie heeft veel invloed.
Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen. Omdat gember je lichaamstemperatuur omhoog brengt moet je het niet gebruiken wanneer je koorts hebt.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Het heet niet voor niets een kruidenthee. Dat betekent dat er vaak pepermunt, brandnetel, citroengras, zink of citroenmelisse in een ontzurende thee zit. Deze ingrediënten kunnen elkaar versterken en kunnen daarbij een positieve werking hebben op de ontzuring van het lichaam.