Bruls vindt het belangrijk om uit te spreken wat je vindt. “Ik merk dat dit voorbeeld ertoe leidt dat andere mensen nu wel op de goede manier reageren. Je moet elkaar durven aanspreken.Je mag best kritiek hebben, maar niet beledigen, niet intimideren en geen geweld.”
Je kunt ook reageren met liefde
Je kunt ook reageren zonder grapjes te maken. Bijvoorbeeld door te reageren vanuit kalmte en liefde. Het is vooral belangrijk dat je oefent om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Dat je inziet dat mensen anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren.
Gepest of uitgescholden worden is echt heel erg vervelend en het kan je flink pijn doen. Je hoeft dit niet te accepteren! Het beste kun je gaan praten met iemand die je kent en die je kunt vertrouwen: je moeder, vader, een vriendin, leraar, buurvrouw. Vraag hen om naar je te luisteren of om je te helpen.
Belediging wordt normaal gesproken enkel bestraft indien er aangifte is gedaan. De maximumstraf die de rechter kan opleggen is drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van de tweede categorie (3.900 euro). De uiteindelijke gevangenisstraf of geldboete zal afhangen van de ernst van het gepleegde delict.
Aan de ene kant wordt schelden historisch gezien altijd al geassocieerd met onzedelijkheid, antisociaal gedrag en oneerlijkheid. Aan de andere kant kan je een vuilbek zien als een eerlijker persoon, omdat hun taalgebruik ongefilterd is.
Compliment. In de meeste gevallen probeert een betweter niet opzettelijk om ergerlijk over te komen. Het advies is dan ook om de betweter te complimenteren met zijn ideeën en zijn inzicht. Luister zo geduldig mogelijk en vul vervolgens zijn ideeën aan met die van jou, adviseert coach Nelly de Jong.
Hoe te stoppen met betweterig doen
In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen waarom jij iedereen goedbedoeld advies wilt geven en daarin vrij volhardend bent. Een manier om dit te doen is om je overtuigingen over jezelf, de mensen om je heen en hoe de wereld werkt te achterhalen.
Dit kunnen ze doen door te zeggen dat je iets niet begrijpt. Of door aan te geven dat je een vreemde of onjuiste mening hebt. Of ze kunnen het op de persoon spelen en bijvoorbeeld krenkende opmerkingen maken over je uiterlijk, je levensvisie of opvattingen.
De meest belangrijke redenen zijn jaloezie en onzekerheid. Zij zitten niet goed in hun vel. Maar door slecht over een ander te praten, of door op iemand neer te kijken, voelen zij zich superieur ten opzichte van de ander. Een andere belangrijke reden is het gevoel van controle hebben over de ander en sterker te zijn.
“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”
iemand die meent alles beter te weten dan anderen.
Betweters. Heethoofden. Therapeut Karyl McBride heeft echter een andere naam voor ze: kwetsbaar. “Mensen die altijd de neiging hebben om hun gelijk te halen, hebben kwetsbare ego's,” zegt ze.
je voelt je snel buitengesloten of afgewezen. een instabiel leven met veel ups en downs. weinig flexibiliteit in denken, voelen en/of handelen. moeilijk zelfstandig keuzes kunnen maken.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Je voelt je onheus bejegend, gekwetst of geraakt. De ander is verbaal zo sterk dat je je machteloos voelt en je hebt het gevoel dat je er niet tegenop kunt. Je bent bang voor de ander: angst voor afwijzing, angst voor kritiek. Je bent boos en je weet niet zo goed wat je ermee moet.
Als je iemand wilt aanspreken op gedrag geldt dat het gedrag je dwars zit en je een uitgesproken mening hebt over wat de ander doet. “Dat is geen neutrale constatering, maar een normatieve opvatting” aldus Invloedexpert Linda Kluijtmans. “Je gaat dit gesprek aan met de intentie om het gedrag te veranderen.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Over taal en emotie
Jos van Berkum (1962) is hoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en […] Schelden doet geen pijn.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.