Met behulp van een compressor kun je voor een lange tijd divers gereedschap aandrijven. Zo kun je met een compressor banden oppompen, spijkers en nieten schieten, verf spuiten, werkstukken schoonblazen, kitten, tegels weghakken, muurtjes slopen, zandstralen, boren, slijpen, afbramen en moeren los- en vastdraaien.
Wil je af en toe een autoband oppompen maar ook een fietsband of een luchtmatras dan is de Powerplus POWX 1705 waarschijnlijk de beste draagbare compressor voor jou. Voor zwaarder werk zoals het regelmatig oppompen van autobanden, zandstralen van hout of verven is de Airpress HL 425/50 waarschijnlijk een betere koop.
Olievrije compressoren blazen schonere lucht uit en vergen minder onderhoud, maar ze maken meer lawaai. Bij oliegemeerde compressoren bevat de uitgeblazen lucht minuscule oliedruppeltjes, die bijvoorbeeld met sommige verfsoorten kunnen reageren.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een compressor is de grootte van de tank, het vermogen, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht (liter per minuut) die uitgeblazen wordt. Vooral de laatste twee, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht verschilt sterk per compressor.
Beste verrijdbare compressor: ACG Lucht compressor ACG24/10. Beste olievrije compressor: Airpress HLO 215/25. Beste compressor 50 liter: Powerplus POWX1750. Beste compressor 100 liter: Airpress HL 425-100V.
De stille, 36 liter luchtcompressor van Campbell Hausfeld is ontworpen als een van de stilste luchtcompressoren in de industrie. Met slechts 68 dBA biedt deze compressor een stille werkomgeving.
Belangrijk om te weten is dat zuigercompres soren niet langer dan 60 procent van een uur continu mag draaien, om oververhitting tegen te gaan. Het komt erop neer dat de compressor ongeveer 24 minuten per uur stil moet staan om af te koelen. Een schroef compressor mag wel continu draaien.
De meeste autobanden moeten een bandenspanning van circa 3 tot 4 bar hebben. Veel bandenpomp compressors zijn ontworpen voor het oppompen van verschillende typen banden en zullen dus volstaan.
Compressoren, ventilatoren en pompen
Compressoren verhogen de druk in gassen terwijl pompen dit doen in vloeistoffen. Het grote belang van dit onderscheid zit in de samendrukbaarheid van gassen.
Een compressor verbruikt veel energie: als vuistregel verbruikt een compressor in vollast 0,1kWh/m3. Daarnaast draait een compressor vaak een flink deel van z'n tijd in nullast.
Hoe krachtiger, hoe meer luchtgereedschappen de compressor aankan. Bij luchtgereedschap wordt altijd het maximaal aantal bar weergeven. Dus heb je een luchtgereedschap met een maximale druk van 8 bar, kies dan voor een compressor die minimaal 8 bar kan produceren. Ook de tankinhoud is belangrijk.
Een schroefcompressor is geluidsarm en kan worden gebruikt voor vrijwel alle luchtgereedschappen. Een diesel-aangedreven compressor is ideaal om in te zetten op plekken waar geen elektriciteit voorhanden is. Voor specifieke toepassingen hebben we naast eerder genoemde types ook hogedruk compressoren.
Blazen met perslucht kan resulteren in verhoogde geluidsniveaus die schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als de personen om hem hen. Uiteindelijk kan dit resulteren in gehoorschade en tinnitus.
Bevriezing. Als de temperaturen zeer laag zijn kunnen persluchtleidingen, condensaftappen en filters bevriezen. Zelfs de nakoeler van uw compressor kan bevriezen en defect raken, omdat de vrieskou via de koelluchtopening rechtstreeks in de koeler komt.
Een compressor comprimeert lucht tot de gewenste druk. Dit gebeurt onder hoge druk. Daarom is het belangrijk, voor veiligheid op de werkvloer en voor optimale prestaties van uw compressor, om regelmatig onderhoud uit te voeren. Mankementen kunnen namelijk leiden tot gevaarlijke situaties.
Stille compressoren
Een stille compressor, ook wel low noise compressor genoemd, is een compressor die relatief minder geluid maakt. Compressoren staan er om bekend dat ze veel geluid produceren. Wanneer een compressor minder dan 80 decibel produceert, dan noemen we dit een stille compressor.
Als je wilt verven met een verfspuit en compressor heb je een compressor nodig met een werkdruk van minimaal 5 bar. Ook het drukvat van een compressor is voor verfspuiten van groot belang. Om de verf gelijkmatig te kunnen vernevelen, moet namelijk een grote voorraad gecomprimeerde lucht opgeslagen worden.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat dit een relatief dure mini compressor is. De hierboven genoemde variant kost bij onze partner Coolblue namelijk € 119,99, terwijl deze mini compressor €169,99 kost. Deze mini compressor is niet geschikt voor zware werkzaamheden.
Bij een tacker heb je niet een heel grote compressor nodig. Eentje met een aanzuigvolume van 60 liter en een kleine ketel is voldoende, uitgaande van een luchtverbruik van 0,75 liter per schot.
Er zijn veel mogelijkheden om je band op te pompen. Je hebt natuurlijk de oude vertrouwde fietspomp, maar de Xiaomi Compressor werkt super, snel en is redelijk betaalbaar. Je hebt de Co2 pomp, de elektrische pomp, de handpomp en natuurlijk kun je sommige compressors ook gebruiken voor het oppompen van je fietsband.