U kunt bezwaar maken met een brief aan de officier van justitie. U moet dit doen binnen 6 weken na de verzenddatum van onze brief. - Het CJIB-nummer van de boete; dit staat rechtsboven in de brief.
In de brief moet duidelijk staan: uw naam, adres, woonplaats geboortedatum (inclusief geboortejaar) en geboorteplaats. de reden waarom u het niet eens bent met de bekeuring. uw bankrekeningnummer.
Als u het niet eens bent met een beschikking, kunt u beroep instellen bij de officier van justitie. Dat kan heel eenvoudig via het Digitaal Loket Verkeer. U heeft hiervoor wel uw DigiD nodig. In beroep gaan kan alleen als het gaat om relatief lichte overtredingen in het verkeer (de Mulder-gedragingen).
Als je een onmiddellijke inning ontvangt en je gaat niet akkoord met de boete, dan heb je het recht om die betwisten. Dat betwisten kun je op twee manieren doen: via de papieren post of digitaal. Voor die laatste optie surf je naar de website van justitie.
Het openbaar ministerie zal de betwisting aanvaarden of weigeren en beslissen of je de boete al dan niet moet betalen", zegt Sharon Beavis van de Overheidsdienst Justitie. “Zowel op de onmiddellijke inning als op onze website staat uitgelegd hoe je een boete kunt betwisten.”
bankafschriften die laten zien dat je niet in de buurt van de pleeglocatie bent geweest; GPS-data van het voertuig met het betreffende kenteken; camerabeelden van de parkeerplaats waar het voertuig stond geparkeerd op het betreffende moment.
Uw bezwaarschrift mag gewoon als brief zijn opgesteld, maar moet wel aan een aantal minimale eisen voldoen: Uw naam en adres moeten vermeld staan. Uw bezwaarschrift moet voorzien zijn van een datum en uw handtekening. U moet omschrijven tegen welke beslissing u bezwaar maakt.
U bent niet verplicht om zelf met een bezwaarschrift als voorbeeld de gemeente aan te schrijven. U mag zelf bepalen wie namens u een bezwaarschrift zal indienen. Wettelijk kunt u dit zelf doen, of laten doen door een advocaat of een gemachtigde. Een gemachtigde mag een familielid of een kennis van u zijn.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'.
Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
Wanneer je het oneens bent met een boete moet je eerst administratief beroep aantekenen tegen de boete bij de officier van justitie. In de volksmond wordt vaak gesproken over 'in bezwaar gaan'. Administratief beroep aantekenen doe je bij de officier van justitie en kan tot zes weken na dagtekening van de boete.
Stuur de brief naar het adres dat staat op uw aanslag of naar uw belastingkantoor. Op Bezwaar, beroep en klacht, onder Extra informatie, staat per belasting naar welk adres u uw bezwaar kunt sturen.
De beslistermijn
De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB). Voorbeeld: Ontvang je op 12 oktober 2018 een verkeersboete, dan heb je tot 23 november 2018 om in beroep te gaan. Vervolgens heeft de officier van justitie tot 15 maart 2019 om te beslissen.
Beslistermijn bezwaar reguliere aanvragen
De IND beslist binnen 6 tot 19 weken op het bezwaarschrift. De beslistermijn hangt af van de soort aanvraag. De IND kan de beslistermijn met 6 weken verlengen.
1. Wat is een bezwaartermijn? Een bezwaartermijn is de termijn waarbinnen een belanghebbende in bezwaar kan gaan tegen een besluit van een bestuursorgaan. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt in beginsel zes weken zo bepaalt artikel 6:7 Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Als uw bezwaarschrift niet voldoet aan deze eisen, dan wordt het bezwaar in principe niet-ontvankelijk verklaard. Maar ook hier komt de wet de bezwaarmaker te hulp. In artikel 6:6 van de Awb wordt namelijk bepaald dat aan de bezwaarmaker een termijn moet worden gesteld om het verzuim (de “fout”) te herstellen.
Bezwaar is mogelijk tegen de meeste besluiten, maar ook tegen de schriftelijke weigering van een bestuursorgaan om een besluit te nemen en tegen het niet tijdig nemen van een besluit na de aanvraag ervan (het stilzitten van het bestuursorgaan).
De Staatssecretaris van Financiën heeft nu besloten dat het niet langer nodig is om bezwaar te maken tegen de box 3-heffing. Als de Belastingdienst door de hoogste rechter geheel of gedeeltelijk in het ongelijk wordt gesteld, zal de Belastingdienst namelijk zelf de aanslagen inkomstenbelasting op dit punt aanpassen.
Indien uw bezwaarschrift ontvankelijk is, kunnen er drie mogelijke uitspraken volgen: Gegrond (u krijgt gelijk). Gedeeltelijk gegrond (u krijgt deels gelijk). Ongegrond (u krijgt geen gelijk).
Het begrip bekeuring wordt soms als synoniem beschouwd van boete, maar in de strikte zin is dit slechts het transactievoorstel die men krijgt bij een kleine overtreding. In sommige landen, waaronder België en Nederland, staat er een vast bedrag voor een vergelijkbaar delict.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo'n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd.
Vroeger werd een antwoordformulier verstuurd naar alle overtreders, maar nu niet meer. Je kan betwisten door in te loggen op de website https://justonweb.be/fines/ met het PV-nummer en identificatiecode.