Een loopoor geneest vaak vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal binnen 2 weken vanzelf weer dicht. Uw kind kan dan weer normaal horen.
Een loopoor is een aandoening van het oor waarbij het slijmvlies van het oor ontstoken is en hierdoor vocht afscheidt wat uit het oor loopt. Dit vocht kan helder of bloederig vocht zijn of pus.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Hoe lang duurt een loopoor? Na een week is het oor meestal weer droog. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn. Duurt het loopoor langer, dan is het echter raadzaam een arts te bezoeken.
Advies bij een loopoor
Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan uw kind plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Een kind met een loopoor kan tijdelijk minder goed horen. Zorg daarom dat u duidelijk en rustig praat.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Er komt dan pus en soms wat bloed uit het oor. Het loopoor moet dan gedurende vijf dagen gedruppeld worden, drie keer per dag drie à vier druppels. U krijgt na de (buisjejs)operatie een recept voor deze oordruppels mee. Als het oor na een week nog loopt, is het raadzaam contact op te nemen met de polikliniek KNO.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Middenoorontsteking geneest meestal vanzelf. Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over. Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken.
U mag geen oordruppels gebruiken als: • het loopoor gestopt is; oorsuizen (tinnitus) ontstaat ; • duizeligheid ontstaat; • herhaalde pijnklachten ontstaan direct na het toedienen van de oordruppels. Overleg met uw KNO-arts bij twijfel! Hoe moet een oor gedruppeld worden?
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Wanneer oordruppels in een gezond of al genezen middenoor terecht komen, kan daardoor een beschadiging van het binnenoor optreden. Dit kan gepaard gaan met een vermindering van het gehoor, oorsuizen en/of duizeligheid.
Bij acute ontsteking is de gehoorgang soms sterk vernauwd en komen oordruppels niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Na het schoonmaken brengen we daarom vaak diep in de gehoorgang een tampon (gaasstrookje) in, met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor. Het vocht komt uit het middenoor via een gaatje in het trommelvlies. Uw kind hoort waarschijnlijk tijdelijk wat minder goed.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.