Ze zijn wel te herkennen aan de kleine rode en irriterende butjes die ze achterlaten nadat ze je bijten, of aan de uitwerpselen die ze achterlaten op je matras. Dit zijn kleine bruinzwarte puntjes. Zodra je kleine lichaampjes van beestjes in je bed vindt, is de kans ook groot dat ze zich in de nacht aan jou voeden.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid. Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Het kan spijtig genoeg een paar maanden duren voor je signalen van bedwantsen ontdekt. Vaak merk je iets van ze als je bent gebeten. Maar een bedwantsenbeet wordt pas zichtbaar na drie tot twaalf dagen. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid.
Ze zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren. Ze kunnen zich ook verstoppen in de naden van een matras of in de lattenbodem van een bed. Word jij 's ochtends wakker met uitslag en wil je weten of je bedwantsen in huis hebt?
Je kunt ze terugvinden over je hele lichaam, maar vooral daar waar je lichaam het matras raakt. Bedwantsen maken het zichzelf graag gemakkelijk. Waar de huid het zachtst is, is het makkelijk toehappen voor ze. Denk daarbij aan buik, lenden, benen, billen, rug en zelfs bultjes op hoofdhuid.
Ze bijten, zuigen bloed, wat zorgt voor huiduitslag en jeukende bultjes. Vermoed jij bedwantsen in je slaapkamer? Kom dan meteen in actie. Bedwantsen gaan namelijk niet uit zichzelf weg, maar planten zich juist razendsnel voort.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Zoals de naam al doet vermoeden worden bedwantsen vaak aangetroffen in het bed of in beddengoed, maar ze kunnen ook verstopt zitten in meubels. Bedwantsen worden vaak aangetroffen in: bedframes en hoofdeinden. beddengoed, zoals kussens, dekens, dekbedden, lakens.
Bedluis herkennen: wat zijn de kenmerken? Het lijfje is bruin, plat en ovaal. Bedluizen zijn 5 tot 9 mm groot. Een bedluis-eitje is 1 mm groot en langwerpig.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Als u denkt gebeten te worden in uw eigen slaapkamer dan kunt bedwantsen opsporen met behulp van een goede zaklamp, een dun voorwerp om ze uit kiertjes te lokken en ook dubbelzijdig plakband rondom de poten van het bed.
Bedwantsen komen voor op plekken waar mensen samenkomen om te slapen en te reizen. Denk aan B&B's, hotels of vakantieparken, maar ook aan bussen, treinen en vliegtuigen. De bedwantsen zitten voornamelijk in bedden, want ze leven van bloed.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Het komt vaak voor dat er meerdere kleine bultjes op een rij zitten. Een bedwantsen beet is zodoende betrekkelijk makkelijk te onderscheiden van een muggenbeet. Hoe vaak een bedwants bijt verschilt per situatie. Indien het diertje niet verstoord wordt tijdens zijn beet, bijt hij mogelijk maar één of twee keer.
Dan blijft het waarschijnlijk bij jeukende bultjes. Deze verdwijnen meestal na een week of twee. Of bedwantsen ook ziektes verspreiden met hun beten?
Kan ik andere mensen besmetten? Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op.