Hoewel het prima mogelijk is om katten binnenshuis te houden, zijn er ook typische problemem die kunnen ontstaan door het binnenblijven. Binnenkatten hebben bijvoorbeeld vaker last van overgewicht, omdat ze te weinig bewegen. Kattenspeeltjes kunnen uitkomst bieden.
Ziektes en besmettingen
Als je kat veel buiten is, komt je kat meer in aanraking met andere katten en (wilde) dieren. Via die dieren is de kans dat hij besmet wordt met een besmettelijke ziekte, zoals rabiës of kattenleukemie, groter dan wanneer je kat altijd binnen is.
Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat. Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat. Laat hij eenzaamheid zien terwijl jij hem dagelijks volop aandacht geeft?
Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Wanneer mag een kat voor het eerst naar buiten? Je mag je kat naar buiten laten vanaf een leeftijd van 6 maanden. Dan zijn alle inentingen gegeven en is je kat optimaal beschermd tegen eventuele ziekten. Je kunt dan het best beginnen met je kat je tuin of balkon te laten verkennen aan een tuigje.
Een kat is van nature gewend om buiten te struinen en te jagen. Buiten vindt ze voldoende prikkels door achter prooien aan te zitten en te bewegen. Ook markeert ze haar territorium met haar luchtjes. Je kunt een kat prima binnenhouden als je de buitenomgeving zo veel mogelijk nabootst.
Afhankelijk van het ras en de algehele gezondheid kan je de kat dus wel of beter niet buiten houden. Zorg er daarnaast voor dat je kat al gewend is aan de omstandigheden. Een kat die altijd binnen leeft kun je niet plots naar buiten zetten.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.
Belangrijk om te weten is dat verwante katten het beste samen gaan. Daarnaast is het voor het welzijn van de kat belangrijk dat deze kan communiceren met zijn eigen soort. Hoewel wij natuurlijk ons uiterste best doen, kan een mens nooit een andere kat vervangen.
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels.Sproeien op muren en meubels.Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Sommige katten vinden het heerlijk om de hele dag in hun eentje te zijn, terwijl andere katten meer behoefte hebben aan menselijk gezelschap. Over het algemeen kan gezegd worden dat katten ongeveer 4 tot 6 uur alleen thuis kunnen blijven.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Hoor je constant haar klagelijk miauwen en onrustig zijn en houdt dat gedrag op zodra ze weer bij jou in de buurt is, dan zou dit verlatingsangst kúnnen zijn. Probeer er eerst achter te komen of ze niet gewoon om aandacht vraagt en wil spelen, om eten zeurt of naar buiten wil.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.