Omdat de lucht in de fles deels vloeibaar is; die vloeistof kookt en koelt daardoor af,Omdat de lucht die uit de fles ontsnapt langs de fles stroomt en daarmee de fles afkoelt.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
In deodorant zitten vaak aluminiumzouten. Deze zouten zorgen ervoor dat er minder zweet uit de klieren kan komen. Doordat er minder zweet uit de klieren komt, zijn de oksels minder vochtig en krijgen bacteriën minder snel de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er dus ook minder snel een 'zweetgeur'.
– Gebruik een antiperspirant dagelijks en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant gaat pas na een aantal dagen echt goed werken, dan raken namelijk de zweetklieren pas goed verstopt. Stop je met aanbrengen, dan verdwijnt de werking ook geleidelijk weer.
Fout 4: deo te vaak opspuiten of -smeren
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren.
Als je een anti-transpirant spray gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed schudt, zodat het aluminiumchloorhydraatpoeder gelijkmatig wordt verdeeld in de spuitbus en op de huid. Om witte sporen te voorkomen, moeten alle producten tegen transpiratie (dus ook sticks of rollers!)
Een aantal chemische stoffen kan verantwoordelijk zijn voor contacteczeem als gevolg van deodoranten en anti-transpiranten. Het meest voorkomende allergeen dat een dergelijke reactie oproept zijn geurstoffen en aan geurstoffen gerelateerde bestanddelen, zoals essentiële oliën of biologische toevoegingen.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Tegen natte oksels staat een deodorant in ieder geval machteloos. Bij natte oksels en zweetvlekken helpt een anti-transpirant. Die begint namelijk eerder te werken en vermindert de zweetproductie effectief. De reden daarvoor zijn de aluminiumzouten die erin zitten.
Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.
Elektronica zoals je laptop, tablet of smartphone kun je beter niet te lang blootstellen aan temperaturen boven de 35 graden. Dat achtergelaten flesje water in je auto fungeert als vergrootglas en zorgt voor brandgevaar. Spuitbussen zoals deodorant of haarlak kunnen zelfs exploderen vanaf 50 graden.
De antiperspirant heeft namelijk een hele nacht de tijd gehad om in de huid binnen te dringen, waardoor hij effectief blijft, ook na een douche. Een deo is daar lang niet sterk genoeg voor, daarom dat je die ook meestal de hele dag opnieuw moet aanbrengen.
Odorex Extra Dry Lotion is langer werkzaam dan een reguliere deodorant, slecht 2-3 maal per week aanbrengen volstaat. Is dit product schadelijk voor mijn huid? Nee, Odorex is niet schadelijk voor de huid.
"In een spuitbus zitten drijfgassen die ervoor zorgen dat de deodorant uit de fles kan worden geperst", meldt de website. "Deze drijfgassen en andere vrijkomende chemische stoffen kun je inademen." Wie aerosolen inademt kan "ongewenst aan die stoffen worden blootgesteld", stelt de site.
Gebruik voor kinderen geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in. Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind.
Is het normaal dat ik soms bij mijn kind een zweetgeur opmerk? 'Ja hoor, dat is normaal. Vanaf een jaar of 7 gaan kinderen meer zweten. Zweet is in principe reukloos, maar door huidbacteriën die het transpiratievocht afbreken, ontstaat die typische geur.
Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie. Het verdampende zweet helpt de huid af te koelen.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
Verder moet je weten dat deo snuiven echt heel gevaarlijk kan zijn. Deze drijfgassen zijn propaan/butaan mengsels. Je kunt er ernstige (ook dodelijke) hartritmestoornissen door krijgen en schade aan de lever door krijgen. Wij waarschuwen alleen als het echt moet, en in dit geval moet het.
Vermijd tot 24 uur na het ontharen ook factoren als deodorant of geparfumeerde producten, deze kunnen leiden tot een gevoelige of pijnlijke huid.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit. 'Die zijn droger en zouter, waardoor bacteriën er niet zo graag zitten.