Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Altijd 1-2 weken tussen laten zitten.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden.
Ontworm uw kitten elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna dient uw kat zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden. Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw kitten dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed.
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Hoe vaak je je hond moet ontvlooien met een vlooienmiddel hangt af van het vlooienmiddel dat je gebruikt. Sommige middelen moet je elke maand toedienen, terwijl anderen tot een half jaar werkzaam zijn. De vlooienmiddelen die het langst werken zijn vlooienbanden.
Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je. Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Bij een vlooienplaag is de kans dus groot dat je hond of kat ook besmet is met lintwormen, vandaar dat je dan beter na het ontvlooien ook kunt ontwormen.
Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen.
Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Gemiddeld wordt uitgegaan van 4x per jaar, maar heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of krijgt jouw hond rauw vlees dan wordt geadviseerd om vaker te ontwormen. Kijk in het ontwormingsschema hoe vaak ontwormen het beste bij jouw leefsituatie past.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Chemische stoffen uit anti-vlooienmiddel in het nieuws
Producten met fipronil werden illegaal gebruikt om bloedluis in kippenstallen te bestrijden. Hierdoor zat er fipronil in de eieren van kippen uit deze stallen. Te veel fipronil kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
De beste vlooiendruppels voor je kat van dit moment zijn de druppels van Frontline Spot-On. De Frontline vlooiendruppels voor je kat zijn niet alleen tegen vlooien, maar werken ook tegen bijtende luizen en teken.
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Zo kan je kat bijvoorbeeld diarree krijgen of gaan overgeven. Het dier kan daardoor sterk vermageren of zelfs uitdrogen. Verder kan een kat problemen krijgen aan zijn ogen of organen.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Hoe weet ik of mijn kat besmet is met wormen? Door middel van ontlastingsonderzoek is een wormbesmetting vast te stellen. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting, maar het is een misvatting dat je de wormen altijd met het blote oog in de ontlasting kan zien, dit is meestal niet het geval!
Lintwormen. Lintwormen worden bij de kat overgebracht via vlooien of het eten van prooidieren en veroorzaken jeuk aan de anus. Een lintworm bij je kat kan je soms waarnemen met het blote oog; dan zijn er lintwormsegmenten te zien rond de anus van de kat die lijken op rijstkorrels.