Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen?Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 kopjes koffie.
Voor elke kop koffie die u wilt zetten, gebruikt u een gelijk aantal scheppen. Dus als u een pot koffie van 6 kopjes wilt zetten, gebruikt u 6 scheppen koffie.
Ga uit van zo'n 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Dat is ongeveer 7 gram per kopje. Een maatschepje helpt je met de juiste dosering. Natuurlijk kun je zelf wat experimenteren om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerst vindt!
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Twee eetlepels (1/8 kopje) gemalen koffie per kopje (8 oz.) water is een algemene richtlijn. Dus voor 4 kopjes koffie moet u ongeveer 1/2 kopje gemalen koffie gebruiken.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
De meeste warme dranken, waaronder koffie, thee en warme chocolademelk, meten 6 oz (ongeveer 180 ml) wanneer ze in de kop worden gegoten, waarschijnlijk om ruimte te laten voor toevoegingen zoals room, suiker of schuim aan de bovenkant . Het probleem is dat koffiekopjes voor veelvoorkomende koffiedranken over de hele wereld behoorlijk niet-standaard zijn.
Hoe werkt dat dan in uw koffiezetapparaat? Om een standaard koffiezetapparaat van 12 kopjes te vullen, hebt u 12-24 eetlepels (of tussen 3/4 en 1 1/2 kopje) gemalen koffie nodig. Dit levert 12 porties van 6 ounce op, of ongeveer 6 standaard mokken van 12 ounce koffie. Voor een kleinere pot kunt u de verhouding gewoon verlagen.
Gemiddeld weegt een koffieboon 0,11 gram, dus voor 7 tot 9 gram koffie per kopje heb je ongeveer 60 tot 80 koffiebonen nodig. Deze tip is handig als je de perfecte kop koffie wilt zetten zonder precieze afmetingen.
Dus voor een kop koffie wil je 1 ½ tot 2 eetlepels koffiedik gebruiken. We hebben het hier niet over instantkoffiekristallen, maar over koffiedik van echte koffiebonen. Als je schepjes gebruikt, wil je dat de schepje gelijk is aan 2 eetlepels. Vroeger werd een "kopje" gedefinieerd als 5 ounces.
Dit is een non-profitorganisatie die uit koffieliefhebbers, producenten en barista's bestaat. De SCA raadt 60 gram gemalen koffie aan per liter water. Zet je een kop koffie van 250 ml, dan gebruik je dus 15 gram gemalen koffie. Zet je twee kopjes koffie van 250 ml per stuk, dan heb je 30 gram koffie nodig.
Met filter of zeef (slow coffee)
Neem een kop of glas en leg het filter, gevuld met koffie, er op . Giet hier langzaam gekookt water overheen. Als je het met een zeef doe, doe je koffie in een kop of kan en giet je daar rechtstreeks het gekookte water op. Laat dit ongeveer 5 minuten trekken.
Een goede richtlijn is 12 gram vers gemalen koffie versus 200 ml vers water. In schepjes is het gemiddeld genomen 1 afgestreken schepje per kop koffie. Als je geen schepje hebt, gebruik dan een afgestreken eetlepel.
Vroege methoden: eenvoudig en robuust
Mensen roosterden groene koffiebonen in een pan boven een open vuur, maalden ze met een vijzel en stamper en kookten de koffiedik in water . Deze methode, hoewel primitief, legde de basis voor het thuis zetten van koffie en was gangbaar tot het einde van de 19e eeuw.
Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen? Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 kopjes koffie.
Laten we beginnen met het absolute minimum: grofweg heb je één schepje koffie per kopje nodig, zoals aangegeven op de kan van een standaard koffiezetapparaat.
Het is verstandig om de koffieprut zo snel mogelijk te drogen om te voorkomen dat het gaat schimmelen. De meest makkelijke manier is om gelijk na het koffiezetten als het nog heet is op een schoteltje te leggen zodat het vocht snel kan verdampen.
Hoe fijner de bonen gemalen zijn, hoe meer cafeïne er in het water vrijkomt. Dus het is veilig om te zeggen dat als het gaat om cafeïne, een fijnere maling resulteert in sterkere koffie , terwijl een grovere maling altijd een zwakkere kop koffie zal zetten.
Je water is te koud
Het klinkt logisch maar je koffie kan waterig smaken omdat je letterlijk waterig water gebruikt. Water dat niet de juiste temperatuur heeft, kan niet de maximale smaak van de koffie-extractie onttrekken. Te heet en het kan bitter worden, te koud en het smaakt alsof het niet echt wakker is.