De veiligheid van je baby (kind onder de 2 jaar) staat bij ons voorop. Daarom mag je vanaf 7 dagen na de geboorte reizen met het vliegtuig.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.
Zorg dat je in het vliegtuig alles binnen handbereik hebt om je baby te verzorgen en te voeden tijdens de vlucht. Hou rekening met vertraging en zorg voor extra voeding. Voorzie een extra dekentje, want in een vliegtuig kan het soms koud worden.
Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en zult deze dus op schoot moeten houden. Vlieg je met een baby dan heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling.
Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte.
Een baby tussen de 2 en 6 maanden heeft veel nieuwe kleding en wat speelgoed nodig. Een autovakantie met baby is voor baby's tussen de 2 en 6 maanden het prettigst. Als je een baby van tussen de 2 en 6 maanden hebt en je hebt niet de beschikking over een eigen auto, is een huurauto misschien wel een goed idee.
Je trolley of kinderwagen geef je op de luchthaven af bij de check-in balie. Je kunt de trolley of kinderwagen bij aankomst weer ophalen bij de bagageband. Een opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kg mag je voor het gemak meenemen tot aan de gate.
Zolang je baby genoeg te drinken krijgt, een schone luier op z'n tijd en lekker tegen je aan kan slapen in een comfortabele draagzak of een handige reisbuggy maakt het je kindje niet uit of je op een strand zit op Bali of thuis op de bank. Een baby van drie maanden slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur per dag.
Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij. Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar.
Kies het liefst voor een huisje of appartement met meerdere kamers, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen omdat de baby in dezelfde ruimte slaapt. Een buitenruimte is ook echt fijn, zodat je tijdens de slaapjes kunt genieten van een goed boek in de zon, of een plons kunt nemen in het zwembad.
Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig. Op de sticker aan de achterkant staat dan een TÜV of FAA logo en de tekst 'Airtravel certified', 'Aircraft approved' of 'For use in Aircraft'.
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Handbagage: stuk handbagage van maximaal 10 kilo Let op: alleen als je baby een eigen geboekte stoel heeft. Buggy en Kinderwagen: een buggy (max. 10 kilo) tot de gate. Kinderwagen word bij de check-in balie ingenomen.
Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Baby's tot 2 jaar hebben het recht om naast handbagage een koffer van 10 kg mee te nemen met babyvoeding, drinken en spullen die nodig zijn tijdens de vlucht. Als de volwassene waarmee de baby reist een tarief heeft met een koffer, heeft de baby bovendien recht op een extra ruimbagage van maximaal 10 kg.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt.
Vlieg je met één of meerdere kinderen? Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel in het vliegtuig nodig. Je betaalt dan hetzelfde tarief als voor een volwassene.
Dan zijn er toch zeker mogelijkheden om iets meer te ondernemen met de baby. Vakantiebestemmingen die misschien niet zo voor de hand liggen, maar zeker goed te doen zijn, zijn de volgende: Landen met veel natuur en bergen: Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Ierland, Slovenië, Kroatië, en Tsjechië.