Wat is bouwafval en sloopafval? Bouwafval en sloopafval bestaat vaak uit verschillende soorten afval. Denk aan hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, zand, metaal en chemisch afval.
Al het huishoudelijk afval dat te groot en zwaar is voor de gebruikelijke afvalzak scharen wij hieronder. Voorbeelden van grofvuil zijn vloerbedekking (maximaal 10% van de container), meubels, deuren of ramen. Maar denk ook aan: lampenkappen, gordijnen, laminaat, tegels en zonneschermen.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
Hierbij kunt u onder meer denken aan: parket. laminaat. tapijt/zeil.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Gemengd bouwpuin.
In de container gemengd bouwpuin hoort enkel niet-steenachtig, inert afval zoals agrexkorrels, cellenbeton (ytong), dolomiet, gips, grond* , kalk, knauf, pleisterwerk, porselein, silicaatsteen, tegels met pleister, tegels met glazuur, wc-pot of wasbak, zand (gele + zwarte).
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Onder grofvuil (huisraad) worden diverse afvalstromen verstaan die tijdens werkzaamheden in en om uw huis vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan kasten, bedden, speelgoed, tuinmeubelen, enz. Let erop dat er wel een aantal producten niet in de container mogen.
Grond met steenpuin komt vrij bij de afbraak van opritten en woningen bijvoorbeeld. Het gaat om grond, aarde en zand, stenen, stabilisé en asfalt. Ook stukken beton, bakstenen, dakpannen of vloertegels mogen in deze container.
Het gaat daarbij voornamelijk om asbesthoudende materialen, roofing, eternit, teerhoudende asfalt, ytong, KGA, verfpotten, gyproc, isolatie, glas, vervuilde grond, boomstammen, snoeiafval, autobanden of elektrische toestellen. Bij grote werken kan je er toch voor kiezen om gebruik te maken van aparte containers.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
Bouwafval is geen grofvuil en wordt niet thuis opgehaald. Let voor je veiligheid op regels voor materialen zoals asbest, accu's, gasflessen en olie. Grote hoeveelheden kun je beter niet zelf vervoeren.
Als je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het goed om rekening te houden met het afval dat vrij komt en de afvoer hiervan. Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Houtafval kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is vanaf 1 januari 2020 betalend (€ 0,05/kg).
Zuiver puin is een mix van ongewapend beton, bakstenen, tegels, klinkers, dakpannen, pleisterwerk waarvan maximum 10% grond.
Onder puin vallen alle steenhoudende materialen afkomstig van gesloopt metselwerk en betonconstructies. Het aangeboden puinafval dient vrij te zijn van andere afvalsoorten, puin vervuild met bijvoorbeeld teer, olie, grond of asbest wordt niet geaccepteerd.
Als het afval in volume beperkt is, kan je je bouwpuin op het gemeentelijk recyclagepark kwijt. Dit bouwpuin mag uitsluitend bouwmaterialen als beton, bakstenen, tegels en dakpannen bevatten. Houtafval, kunststoffen en metalen zijn uit den boze.
Oude apparaten inleveren bij gemeenten
Er zijn 3 mogelijkheden: U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente. Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.