MicroSD (15 mm x 11 mm x 1 mm) is de kleine versie van de SD kaart en deze wordt onder andere gebruikt in mobiele telefoons en tablets. Op dezelfde manier als gewone SD kaarten wordt microSD ingedeeld in microSD, microSDHC en microSDXC. Er zijn adapters om de kleine kaart in een gewone SD lezer te stoppen.
Het grote verschil tussen de verschillende SD en micro SD-kaarten zit hem, naast capaciteit, in de lees- en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel een device gegevens van de kaart kan af lezen. De snelheid geeft aan hoe snel het geheugen op de kaartje kan wegschrijven.
Er zijn 3 soorten sd-kaarten: sd (Secure Digital): tot 2 GB (nog maar beperkt verkrijgbaar) sdhc (Secure Digital High Capacity): tot 32 GB. sdxc (Secure Digital eXtended Capacity): meer dan 32 GB tot 2 TB.
MicroSDHC kaarten zijn microSD kaarten met maximaal 32 gigabyte, terwijl microSDXC kaarten meer dan 32 gigabyte aan ruimte bieden. Je gebruikt een microSDHC kaart vooral voor het opslaan van media in full hd kwaliteit en een microSDXC kaart voor 4K beelden of grote aantallen.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen.
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Voor de smartphone ben je aangewezen op een micro SD kaart. Deze past niet alleen in de smartphone maar bijvoorbeeld ook in een actioncam. Kies voor je smartphone in elk geval voor dit type SD kaart. Hierbij heb je de keuze uit een opslag die varieert van 8 GB tot 512GB of zelfs hoger.
U kunt op een usb-stick van 32 GB ongeveer 16.000 foto's opslaan (uitgaande van een hoge resolutie van 2 MB per foto), 64.000 documenten (uitgaande van 500 KB per document), 1.024 uur geluidsbestanden (ongeveer 7.680 nummers) of 320 videofragmenten (van ongeveer 100 MB per stuk).
Een SD-kaart is sneller en betrouwbaarder dan een USB-stick en vaak niet eens duurder in aanschaf. Ook hier geldt dat je moet letten op de capaciteit en zeker niet te groot moet gaan. Hoe groter de kaart is, hoe zwaarder een set-up het heeft met het lezen en laden van de tracks.
Als je geheugenkaart vol is, en je hebt de foto's overgezet op de computer én een backup gemaakt, dan kun je de geheugenkaart weer leegmaken. Je kunt dit het beste via de camera doen, dus niet via de computer.
Een Micro SD kaart is ontworpen om informatie op te slaan die je niet op je telefoon wil opslaan. Deze geheugenkaarten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gedownloade muziek, apps of afbeeldingen op te slaan.
Een SD kaart voor je telefoon of tablet vergroot het geheugen van het apparaat. Voor je telefoon heb je een micro SD kaart nodig. Dit is een zeer klein kaartje dat precies passend is voor je smartphone. Een micro SD kaart is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.
Vooral bij actiefotografie waarbij er meerdere foto's per seconden worden gemaakt, heb je die extra MB's keihard nodig. Ook filmen kost natuurlijk veel meer ruimte dan fotografie, dus je bent zo toe aan een flinke SD-kaart.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Om uit te rekenen hoeveel foto's op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden deel je het aantal Megabytes van het geheugenkaartje (bijvoorbeeld 8 GB = 8 000 MB) door het aantal megabytes van een gemaakte foto (bijvoorbeeld gemiddeld 20 MB). In zo'n situatie kun je ongeveer 400 foto's op één geheugenkaartje bewaren.
64 GB: genoeg voor basisgebruik. 128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Je kunt micro SD kaarten tot en met 512GB gebruiken in dit toestel.
Beste voor smartphone: Samsung Evo Plus
Vanaf 128 GB (de 64 GB editie heeft mindere specificaties) heeft de kaart een U3/V30 rating. Dit garandeert een stabiele schrijfsnelheid van minstens 30 MB/s geschikt voor opname van 4K video en voor fotograferen in hoge resolutie.
Als je het geheugen van je smartphone wilt uitbreiden, dan moet je kiezen voor een microSD-kaart. Een microSD is zó klein, dat de kaartjes ook in piepkleine actioncams zoals de GoPro passen.
1 GB is dus 1.000 MB en 1 TB is 1.000 GB. Voor elke GB die een fabrikant doorgeeft zal er zo rond de 70 MB al 'verdwenen' zijn. Als je een telefoon met 64 GB koopt zal er dus al 4,5 GB weg zijn door dit verschil. Bij een telefoon met 128GB heb je nog 128 - 9 = 119 GB over.
Eén GB (gigabyte) staat gelijk aan 1000 MB (megabyte). Makkelijker gezegd: met één gigabyte kun je ongeveer 286 foto's maken of 10 minuten film opslaan.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.