Van de 64,1 miljard euro import kwam in 2019 zo'n 40 procent alleen al uit Duitsland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk (10 procent uit Brazilië een de VS). Dit zijn veelal onbewerkte producten waaraan de Nederlandse industrie nog waarde toevoegt.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland.
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Nederland importeerde landbouwgoederen ter waarde van € 88,2 miljard, 23,5% meer dan 2021 – die stijging is eveneens het gevolg van prijsstijgingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Nederland exporteerde in 2021 voor 104,7 miljard euro aan landbouwgoederen, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2020. Dit is een combinatie van de export van Nederlandse producten (75,7 miljard) en de wederuitvoer van landbouwproducten uit het buitenland (29,0 miljard).
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
De analyse van mogelijke knelpunten in de voedselvoorziening geven geen eenduidig antwoord op de vraag of de huidige landbouw 17 mln. Nederlanders kan voeden onder autarkische omstandigheden.Het lijkt wel mogelijk, maar er zijn wel ingrijpende veranderingen nodig in het agrarisch productiesysteem.
Hoeveel boeren zijn er? Volgens de recentste cijfers van statistiekbureau CBS waren er in 2019 in Nederland 53.233 landbouwbedrijven. Daarmee vormden boeren toen ongeveer 0,6 procent van de totale Nederlands beroepsbevolking.
Nederlandse bedrijven importeren doorgaans veel goederen en diensten die (efficiënter) in het buitenland worden geproduceerd of die ze niet zelf kunnen produceren. Een aanzienlijk deel van deze goederen en diensten blijkt essentieel te zijn om (concurrerend) te kunnen exporteren.
Zelfs als Nederland zijn landbouwproducten niet meer zou exporteren, is er te weinig landbouwgrond om de Nederlandse bevolking te voeden. Voor de huidige Nederlandse voedselconsumptie is namelijk 3,34 miljoen hectare nodig, terwijl Nederland slechts 1,82 miljoen hectare landbouwgrond heeft.
De Nederlandse export van landbouwgoederen (primaire, onbewerkte goederen en secundaire, bewerkte goederen) wordt voor 2022 geraamd op 122,3 miljard euro: dat is 17,2% hoger dan in 2021.
Qua omvang is de import van goederen veel groter dan de import van diensten. In 2018 werd 442 miljard aan goederen geïmporteerd en 195 miljard aan diensten. Bijna 70 procent van de totale import is daarmee import van goederen terwijl de import van diensten zo'n 30 procent van het totaal is.
In totaal komt er jaarlijks 8 miljoen ton verse groenten fruit in Nederland binnen en gaat er 11 miljoen ton het land uit. Van de verse groenten en fruit die Nederland binnenkomt, is nog geen 20% bestemd voor de binnenlandse markt. De overige ruim 80% wordt weer verder getransporteerd naar andere landen.
Nederland haalt in verhouding veel elektronica zoals modems, routers, computers en laptops uit China. In 2022 importeerde Nederland in totaal voor ruim 64 miljard euro aan goederen uit China. De meeste goederen komen met grote containerschepen naar Nederland.
Computers, laptops en tablets vormden met 6,1 miljard euro 14 procent van de totale invoerwaarde uit China. Vergeleken met 2015 is de invoer van deze goederen met 37 procent toegenomen. Modems, routers, speakers e.d. vormden bijna 11 procent van de invoer uit China, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015.
In 2021 waren vier op de tien zelfstandige landbouwondernemers miljonair. Met name melkveehouders en boeren die granen of groenten telen waren vaak miljonair. Dat blijkt uit de jaarlijkse miljonairsmeting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag werd gepubliceerd.
Een relatief klein deel van ons grondgebied is bestemd voor bebouwing en wegen. Van de totale oppervlakte van Nederland is 54 procent (2,2 miljoen hectare) in gebruik als landbouwterrein, en 13 procent (0,5 miljoen hectare) als bebouwingnoot1 en verkeersterrein.
Effectiviteit landbouwsubsidies
Uit dit fonds ontving Nederland in de periode 2014-2020 circa € 5 miljard. Het was daarmee goed voor ongeveer twee derde van de totale EU-ontvangsten in Nederland.
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld.
Brazilië passeert Duitsland als derde landbouwexporteur
De Verenigde Staten (196,0 miljard dollar in 2021) was de grootste landbouwexporteur, gevolgd door Nederland (125,2 miljard dollar in 2021).
Met bijna 6 miljard euro zijn metaal en metaalproducten na machines het meest winstgevende exportproduct. Sierteelt - bloemen, planten en bloembollen - was het afgelopen jaar goed voor 5,5 miljard euro. Ook hoog in de top tien staan aardgas, kunststof en vlees.