Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
De dieren beschikken over een speciale tong waarmee ze onderwater kunnen ademen. De bijzonder kleine tong van de muskusschildpad bevat speciale cellen die zuurstof kunnen ontrekken aan water. Het dier gebruikt zijn tong dan ook voornamelijk om te ademen en niet om voedsel te verorberen.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Schildpadden produceren door hun formaat en eetlust heel wat afval, hou het aquarium daarom goed schoon. Je kunt voor het water een aquariumfilter gebruiken, zo blijft het water schoon. Zorg voor een aangename watertemperatuur, overdag mag dit tussen de 18 en 22 graden zijn; 's nachts tussen de 15 en 20 graden.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Met de hoeveelheid lucht in hun longen kunnen lederschildpadden hun maximale duikdiepte regelen. Lederschildpadden zijn onder de reptielen de diepste duikers. Ze gaan vaak honderden meters diep, met uitschieters tot wel 1250 meter.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
In de natuur kunnen schildpadden meer dan een eeuw oud worden. Het langst levende exemplaar werd volgens sommige bronnen zelfs 256 jaar oud. Niet dat ze allemaal zo bejaard worden. De meeste exemplaren worden al vroeg opgepeuzeld, vaak zelfs nog voordat ze uit het ei zijn gekropen.
Huisvesting. Waterschildpadden hebben veel ruimte nodig en dus is het belangrijk dat je een groot aquarium aanschaft. Twee volwassen schildpadden hebben een aquarium nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter en het water moet minimaal 40 centimeter diep zijn.
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Waarschijnlijk de meest ongewone vorm van ademen in het hele dierenrijk is bij sommige soorten schildpad te vinden. Ze ademen met hun achterwerk - preciezer gezegd door hun cloaca.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Een waterschildpad als huisdier
Deze mag je alleen niet meer legaal kopen. Er zijn echter nog steeds veel leuke en legale waterschildpadden te verkrijgen. De meest verkochte zijn de Muskus schildpad, Chinese driekiel schildpad en de Zaagrug schildpad.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Groene zeeschildpadden zwemmen ongeveer 1.5 km per uur. Ze kunnen tot 30 km per uur versnellen als ze aan vijanden proberen te ontkomen.
Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de legsels uitgegraven door diverse dieren als wasbeerachtigen.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Hij heeft de langste levensduur van alle dieren
Vandaag is Esmeralda, een schildpad die in de Seychellen leeft, 170 lentes oud!
Grootste schildpad ter wereld
De lederschildpad is de grootste schildpaddensoort ter wereld en kan tot wel 700 kilo wegen en een schild van 2,4 meter krijgen. De schildpadden komen vooral voor in de Atlantische en Pacifische Oceanen rond de evenaar.
Gedrag. Een schildpad maakt geen geluid, wel kan hij een soort van sissend geluid maken als hij boos is. Ze kunnen soms boos reageren als je ze oppakt. Een schildpad die steeds heen en weer zwemt in zijn terrarium is niet gelukkig.
Het gehoor
Schildpadden hebben een slecht gehoor, omdat ze aan de buitenkant geen oren hebben. Er zit gewoon een laagje huid over hun trommelvlies. Trillingen gaan via de achterpoten en het schild naar het oor. Hierdoor kunnen ze wel andere dieren, bijvoorbeeld vijanden of soortgenoten, aan horen komen.
Er bestaan meer dan 200 soorten schildpadden. Je kan ze wel allemaal onderverdelen in drie groepen, namelijk de landschildpadden, moerasschildpadden (of waterschildpadden) en zeeschildpadden. Hiernaast zie je een pasgeboren schildpadje.