Waar beren zien in Zweden? Een van de beste plekken om beren te spotten in Zweden is het kleine plaatsje Kvarnberg, op 45 km ten noorden van Orsa, langs route 45. Volg het bord Björn & Vildmark om er te komen. Het gebied rond Kvarnberg heeft de grootste populatie beren in Zweden.
De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren. Deze vind je voornamelijk langs de grens met Rusland. De beren komen zowel in het midden als in het noorden van Finland voor.
Beren zijn erg schuw en leven diep in het bos. Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn.
In 2012 waren er in Noorwegen 137 bruine beren waarvan er 86 als mannetjes waren geregistreerd en 51 als vrouwtjes. De meeste beren bevinden zich langs de Zweedse en Russische grens. Provincies met de grootste dichtheid aan beren zijn Hedmark, Nord-Trondelag en Finnmark.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio's Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief 's nachts en zijn goed gecamoufleerd.
Zweden is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit komt amper voor, zeker in afgelegen gebieden. Wel heeft het land een aantal wilde dieren waar je voor op je hoede moet zijn. Het bekendste dier van Zweden is natuurlijk de eland.
Blijf vooral kalm en sta ter plaatse stil
Het is mogelijk dat de beer je gewoon met rust laat. Beren willen eigenlijk niet aanvallen maar willen zien of je een bedreiging vormt. Blijf ter plaatse staan en verroer je niet. In geen geval mag je omdraaien en het op een lopen zetten.
Mocht de beer je willen aanvallen; praat rustig op hem in, loop rustig achteruit. Als de beer mee loopt, blijf rustig op hem inpraten en als dat alles niet helpt: gebruik de bear spray. Als de beer je aanraakt kun je je het beste op de grond laten vallen met je gezicht naar de grond en doen alsof je dood bent.
Het Zweedse dierenrijk is enorm rijk en gevarieerd. Naast elanden en rendieren zijn er ook bevers, beren, wolven, lynxen en veelvraten. Vanuit tal van locaties kan je per busje, per bootje of per 4×4 op safari vertrekken.
Door het allemansrecht mag je in principe overal in de natuur van Zweden en Noorwegen wildkamperen, tenzij er anders wordt aangeven. Zie je een mooi plekje en bevind zich dit op privé grond, vraag de eigenaar dan wel altijd om toestemming.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
Elanden kun je in heel Zweden spotten, als er maar bos is. Het zuiden van Zweden is de minst goede plek, want daar heb je veel steden. Vanaf ongeveer de regio Dalarna is het goed mogelijk dat je een eland in het wild tegenkomt.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
In Zweden komen – net als in Nederland – slangen voor, vooral ringslangen en adders. Het grote verschil met Nederland is dat je ze hier ook echt regelmatig tegen het kronkelige lijf loopt!
De laatste jaren verdwijnen er op mysterieuze wijze wolven uit de Zweedse populatie. Berekeningen tonen aan dat onder normale omstandigheden de Zweedse wolvenpopulatie inmiddels uit 700 dieren had moeten bestaan. In plaats daarvan telt de Zweeds-Noorse populatie nu 270 wolven.
De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
Als je dicht in de buurt komt van een luipaard, zorg dan dat je het dier niet aankijkt en probeer hem te negeren. Als een luipaard door heeft dat je hem gezien hebt, kan hij zich bedreigd voelen en je aanvallen. Als het dier je waarschuwt door te brullen, loop dan langzaam, zijwaarts van het dier weg.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Dankzij het concept 'allemansrecht' is wildkamperen in Zweden toegelaten en mag je er vrij van de natuur genieten. Met uitgestrekte natuur en afgelegen plekjes heeft Zweden bovendien alle troeven in huis voor een prachtige vakantie.
Helm. Het dragen van een helm is verplicht voor kinderen jonger dan 15 jaar. Als een kind tot 15 jaar geen helm draagt, kunnen de ouders of begeleiders (van 15 jaar of ouder) hiervoor een boete krijgen. Alle fietsers worden geadviseerd een helm te dragen.