Leerplichtambtenaren kunnen bemiddelen, verwijzen naar de juiste instantie of voorlichting geven aan ouders, scholen of leerlingen. De leerplichtambtenaar kan daarnaast een rol als bemiddelaar spelen bij als je kind van school wordt verwijderd of herplaatst wordt op een andere school.
De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is. En hulp bieden waarmee verder verzuim wordt voorkomen.
Gevolgen van schoolverzuim
Als het nodig is, maakt de leerplichtambtenaar proces-verbaal op. Het kan zijn dat leerlingen vanaf 12 jaar dan voor de kantonrechter moeten verschijnen. Als het verzuim lang voort blijft duren kan de leerplichtambtenaar het schoolverzuim ook doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
Als je kinderen ingeschreven staan op een school en ze bezoeken deze school niet, dan is de directie verplicht het verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Doet een school dit niet, dan kan de school hier een flinke boete voor krijgen én de leerplichtambtenaar meldt dit bij de onderwijsinspectie.
Dan kunnen de alarmbellen weleens gaan rinkelen: "Wordt dat gemeld, dan kan een leerplichtambtenaar langsgaan en proces-verbaal opmaken." Het OM bepaalt of er vervolgd wordt. De richtlijn voor boetes is 100 euro per kind per dag, met een maximum van 500 euro per week per gezin."
Bij relatief verzuim is een leerling ongeoorloofd afwezig. Spijbelen rond de vakantieperiode heet luxeverzuim, spijbelen vanwege problemen thuis of sociaal-emotionele situaties wordt signaalverzuim genoemd. De school meldt veelvuldig verzuim bij de gemeente.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Ouders van leerlingen die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven, moeten op gesprek komen. Niet om te controleren of een kind écht ziek is, maar om samen na te denken over oplossingen om te voorkomen dat de scholier achterraakt.
Leerlingen op de middelbare school, in een voltijdse of een deeltijdse opleiding, of in het buitengewoon secundaire onderwijs, mogen niet meer dan 29 halve dagen in een schooljaar ongewettigd afwezig zijn. Een afwezigheid kan gewettigd worden met een doktersbriefje.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden. Soms wordt ook korter ongeoorloofd schoolverzuim gemeld aan de leerplichtambtenaar omdat kortdurend schoolverzuim het begin kan zijn van langdurig en structureel verzuim en het wenselijk is dit te voorkomen.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC) is verzuim van leerlingen zonder startkwalificatie tussen de 18 en 23 jaar.
Wat doet DUO? Zorgt dat de melding terechtkomt bij de gemeente waar de leerling woont. De verzuimmelding komt bij DUO in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD). Zorgt dat vastgelegde acties van de leerplichtambtenaar terechtkomen bij de onderwijsinstelling.
Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Als leerlingen van 16 tot 18 jaar val je onder de kwalificatieplicht. Leerlingen van 18 tot 23 jaar krijgen hulp van Doorstroompunt-regio's (RMC-regio's) om toch een startkwalificatie te halen.
U kunt alleen vrijstelling aanvragen als: uw kind door geestelijke of lichamelijke klachten niet naar school kan. uw kind in het buitenland onderwijs krijgt, maar wel bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. u met uw kind een rondtrekkend bestaan leidt als kermisexploitant of circusmedewerker.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Criteria voor toekennen van verlof
De directeur van de school mag voor ten hoogste tien lesdagen (aaneengesloten of in totaal gedurende één schooljaar) verlof geven bij gewichtige omstandigheden. Een verlofaanvraag voor meer dan tien dagen wordt behandeld door de leerplichtambtenaar.
Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Leerplicht en kwalificatieplicht
In ons land ben je leerplichtig tot je 16 jaar oud bent. Je bent dus tot die leeftijd verplicht om een opleiding te volgen. Maar dat betekent niet dat je daarna zomaar mag stoppen met school. Soms mag dat pas als je 18 jaar bent.
Zo is het niet toegestaan dat een school haar leerlingen algemeen verbiedt om naar het toilet te gaan tijdens de lesuren. Een leerling moet altijd de mogelijkheid hebben om naar het toilet te gaan, ook tijdens de lesuren wanneer uw toiletbezoek niet kan wachten tot de pauze.