U kunt naar babyolie grijpen als uw gebruikelijke scheerproducten bijna op zijn. Veel babyoliën zijn voornamelijk gemaakt van minerale olie en kunnen je huid bevochtigen. Het scheren met babyolie kan een goede vervanging zijn voor scheerschuim, omdat het je huid glad en zacht kan maken voor het scheren.
Voor een optimaal resultaat is het het beste om de huid meteen na het scheren te koelen, om een geïrriteerde huid te voorkomen. Breng daarvoor meteen een niet-irriterende crème tegen bultjes na scheren, of olie aan, bijvoorbeeld tea tree-olie, om een brandende huid tegen te gaan.
Haarconditioner
Handig als je al onder de douche staat en ineens beseft dat je geen scheerschuim meer hebt. Aangezien conditioner speciaal gemaakt is om je huid en haar te hydrateren, zal je huid zijdezacht aanvoelen na het scheren. Scheerschuim of haarconditioner: je merkt het verschil niet!
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Olijfolie of babyolie
Eigenlijk zijn alle soorten olie goed te gebruiken als scheermiddel. Olie hydrateert en maakt je huid superglad. Omdat olijfolie een natuurlijk product is, zal het ook niet zorgen voor een geïrriteerde of droge huid – tenzij je er heel toevallig allergisch voor bent, natuurlijk.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Omdat de haren op je hoofd (vaak) langer zijn dan de haren op je armen en benen lijkt het net of je hoofdharen sneller groeien, maar dit is niet waar. De haren op je hoofd en ledematen groeien ongeveer even snel; 0,4 mm per dag. Een haar groeit vanuit het haarzakje (de haarfollikel) naar boven.
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Aloë vera na het scheren
Vermijd verder het gebruik van zwaar geparfumeerde crèmes met alcohol, en kies eerder voor producten met aloë vera. Het antibacteriële en verkoelende effect van dit natuurlijke ingrediënt werkt namelijk zeer genezend, waardoor je irritatie na het scheren, verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen. Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.
We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken. Maar dat is niet het enige gebied van de V-Zone waar haar kan groeien.
Babyolie voor scheerschuim
Smeer je benen (of oksels) goed in met babyolie voordat je scheerschuim aanbrengt. Water en olie gaan niet samen, dus de olie verdwijnt vanzelf, maar het eindresultaat liegt er niet om. Zo zijn je benen na het scheren vrij van een branderig gevoel en zijn ze zachter dan ooit.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.