De goedkeuring voor de hypotheekofferte duurt 1 tot 4 weken. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wanneer je ondernemer bent, duurt de beoordeling door de hypotheekverstrekker meestal langer dan wanneer je in loondienst bent.
Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren. Voor een snelle afhandeling is het verstandig goed voorbereid te zijn.
Soms worden alle aangeleverde documenten in één keer goedgekeurd, maar soms wil de hypotheekverstrekker nog aanvullende documenten ontvangen. Over het algemeen kun je stellen dat een hypotheekaanvraag meestal binnen twee tot zes weken helemaal rond is.
Doorlooptijd hypotheek: 13 tot 40 werkdagen
Helaas zijn er zoveel factoren die meespelen, dat het soms een stuk langer duurt. Zelf heb je hier ook een grote invloed op, omdat je documenten aanlevert voor je hypotheekaanvraag. Daarnaast ben je ook afhankelijk van anderen, zoals je werkgever en de taxateur.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Ze controleren of uw aanvraag aan allerlei hypotheekregels voldoet. Dit kunnen fiscale regels zijn, de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wettelijke regels en de regels die beschreven staan in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).
Werkgeversverklaring en intentieverklaring
Een van de belangrijkste onderdelen voor de hypotheek acceptatie is de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring wordt afgegeven door je werkgever. Hier in wordt een toelichting gegeven op jouw inkomens- en arbeidssituatie.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
Tweede keuring oftewel finaal akkoord
Tijdens de tweede keuring loopt de geldverstrekker je hele dossier nogmaals na. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat ze de hypotheek aan jou kunnen verstrekken. Als de geldverstrekker helemaal tevreden is, dan geven ze finaal akkoord af en kan jij naar de notaris!
Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen.
Voorlopig akkoord: Het ontvangen document is op zichzelf staand akkoord, maar moet nog beoordeeld worden in combinatie met de overige documenten (denk bijvoorbeeld aan de combinatie salarisstrook / werkgeversverklaring). Daarnaast kan het document ook op het ijk-moment niet meer geldig zijn en alsnog afgekeurd worden.
Veel documenten heb je zelf al in je bezit, zoals een salarisstrook en een kopie van je paspoort. Voor andere documenten, zoals een taxatierapport van je nieuwe huis of een werkgeversverklaring, ben je afhankelijk van anderen waardoor dit langer kan duren. Vooral het taxatierapport zorgt vaak voor vertraging.
Pas als alles gecontroleerd is, brengt de verstrekker een hypotheekofferte uit. De geldverstrekker mag dit aanbod daarna niet meer veranderen of intrekken. Dit houdt in dat de geldverstrekker al akkoord is gegaan met de hypotheek zodra ze de offerte uitbrengen. Ze geven dus een bindend aanbod.
Klanten van de Rabobank weten voortaan binnen een week of ze een lening kunnen krijgen voor hun huis. Onder de noemer 'Hypotheek binnen een week' biedt de bank klanten snel zekerheid over de aankoopmogelijkheden van hun droomhuis.
Bindende offerte
Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.
Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maxiaal 4,5 keer je inkomen zijn.
Finaal akkoord. Nadat de geldverstrekker alle benodigde hypotheekdocumenten heeft gecontroleerd, brengen ze de definitieve offerte uit. Dit document controleer je weer en upload je ondertekend in je persoonlijke dossier. Nadat de geldverstrekker je definitieve offerte heeft ontvangen, brengen ze het finaal akkoord uit.
Banken zijn streng in het controleren van de werkgeversverklaring en eisen een nieuwe als iets niet goed of niet volledig is ingevuld. Om dat extra werk te voorkomen is het belangrijk dat je werkgever de verklaring volgens de richtlijnen invult. Zorg er dus voor dat je werkgeversverklaring goed is ingevuld.
Zorg dat het financieringsvoorbehoud de juiste hoogte van het te financieren bedrag vermeld. Dat is meestal hoger dan de koopsom vanwege de kosten koper. Maar als de koper eigen geld inlegt, kan dit bedrag soms lager zijn.
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Huis verkocht onder voorbehoud
Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen.
Ook willen ze weten hoe je aan dit geld bent gekomen. Dit doe je met het meest recente bankafschrift van je spaarrekening. Hier moeten de datum, je naam en adres en de bij- en afschrijvingen van de afgelopen zes maanden staan.
Eén van de documenten die een acceptant opvraagt is het bankafschrift. Hiermee moeten ze wettelijk controleren of de bankrekening waarvan ze de rente gaan incasseren wel echt bestaat en of deze wel van de hypotheekaanvrager zelf is. Daarnaast willen zij ook andere zaken checken.
Bijvoorbeeld: uw bank moet met uw gegevens (uw loonstroken bijvoorbeeld) nagaan of een hypotheek wel past bij uw financiële situatie. Ook gebruiken banken klantdata om fraude- en witwaspraktijken te bestrijden. Banken gebruiken data ook om klanten op nieuwe of aanvullende producten en diensten te wijzen.
Een hypotheekofferte is een bindend aanbod van een geldverstrekker (bijvoorbeeld bank, verzekeraar of pensioenfonds). In de offerte zijn persoonsgebonden informatie en concrete gegevens opgenomen, zoals het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de rente (pdf).