De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De EHIC is niet geldig in uw woonland.
Gaat u op reis buiten Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs. U vindt uw zorgpas, en die van gezinsleden, in de Zilveren Kruis-app.
Welke zorg krijg ik met mijn EHIC? U krijgt alleen noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent of tijdelijk verblijft. Dit geldt alleen voor landen waar de EHIC geldig is: EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland (EER), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.
Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als een zorgverlener jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft of wil weten hoe je verzekerd bent. Maar ook als je spoedeisende hulp nodig hebt of tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt.
Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Wat moet je doen? Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
Heb je nog een geldige 'plastic' zorgpas? Dan kun je deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op je zorgpas staat en zolang je bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van je zorgpas.
De zorgpas gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt.
Met een Nederlandse zorgverzekering ben je overal ter wereld verzekerd tegen zorgkosten. De vergoeding is beperkt tot wat een zorgverzekeraar in Nederland zou betalen voor diezelfde behandeling.
De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De EHIC is niet geldig in uw woonland.
Het verschil tussen de Nederlandse en Engelse zorgverzekering is gigantisch. In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico.
Geplande zorg: de verzekerde gaat voor zorg naar het buitenland. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat om in het buitenland zorg te krijgen, dan is dat geplande zorg. Welke mogelijkheden er zijn om zorg vergoed te krijgen, kan afhangen van het land waar de verzekerde is. De Zvw kent werelddekking.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan.
U kunt een zorgpas aanvragen in Mijn Zilveren Kruis. Let op: deze is maar 5 jaar geldig en u krijgt niet automatisch een nieuwe zorgpas. Een digitale pas is wel altijd geldig.
De Europese zorgpas EHIC vergoedt geen medische kosten als u: naar het buitenland reist om zorg te krijgen. een particuliere zorgverlener of kliniek bezoekt. permanent in het buitenland verblijft.
Een zorgpas wordt meestal in fysieke vorm verstrekt door een zorgverzekeraar. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis of Zorg en Zekerheid. Bij sommige verzekeraars, zoals Anderzorg en Jaaah, krijg je een digitale zorgpas die je via de app van de verzekeraar kunt bekijken.
De CZ Europese zorgpas (EHIC) bestaat sinds 2006. Je kunt hem online aanvragen bij EHIC. Bij sommige zorgverzekeraars is je nationale zorgpas ook je Europese zorgpas.
Europese zorgpas
Je vindt je zorgpas in de FBTO Zorg app. Op de achterkant van de pas zie je de European Health Insurance Card, oftewel EHIC. Deze kaart is voor jou persoonlijk en kosteloos. Met de EHIC krijg je tijdens je tijdelijk verblijf medische zorg in het buitenland als dit nodig is.
De Zorgverzekeringswet (Zvw) kent werelddekking. Het kan een EU-land of een EER-land zijn. Of een land waarmee Nederland een bilateraal verdrag heeft. Er zijn ook landen waarmee Nederland geen afspraken heeft over het vergoeden van zorg, bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, China of Rusland.
Als Nederlander in Spanje
Echter, de kosten van medische zorg verschillen per land, en omdat zorg in Spanje goedkoper is dan in Nederland, wordt dit verrekend zodat de bijdrage lager wordt. Dit wordt gedaan aan de hand van de woonlandfactor, die voor 2019 voor Spanje is vastgesteld op 0,4001.
Houd er rekening mee dat in landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Canada de zorg flink duurder is dan in Nederland.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.