1wrap (zelfstandig naamwoord; voornamelijk meervoud) 1omslag(doek), omgeslagen kledingstuk, sjaal, stola2(reis)deken¶take the wraps off onthullen; under wraps geheim 2wrap (onovergankelijk werkwoord) 1zich wikkelen 3wrap (overgankelijk werkwoord) 1inpakken, verpakken2wikkelen, omslaan, vouwen3(om)hullen, bedekken: ...
Een wrap (Engels voor wikkel, waarin iets opgerold is) is een dunne pannenkoek waarin soms vlees en verder allerlei groenten en andere ingrediënten worden gerold. Het basisbestanddeel van een wrap is meestal maïs- of tarwemeel.
wrap {ww.} wrap {znw.} wrapped {volt. deelw.}
Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla. De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel.
In Mexico ligt de oorsprong van de wraps en daar eten ze al heel lang wraps. Mexicanen worden wel de meesters in het inpakken' genoemd. Deze heerlijke, eenvoudige manier van eten, je eet een wrap meestal met je handen, heeft intussen ook Nederland en de rest van de wereld veroverd.
Een wrap lijkt een gezonde alternatief te zijn voor brood, maar helaas. Vaak bevatten wraps zelf namelijk al zo'n 300 calorieën. Voeg nog meer verschillende ingrediënten toe aan je wrap en je komt al snel op net zoveel calorieën als een flinke (avond) maaltijd.
Doelen WRAP
WRAP is ontwikkeld door Mary Ellen Copeland, die zelf kampte met depressie en psychoses. Ze ontwikkelde zelf manieren om aan haar eigen herstel te werken.
Bij graanproducten zoals pasta, rijst en wraps is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk vezels bevatten. Vezels zorgen ervoor dat je je goed gevuld voelt.Daarnaast zorgen ze voor een goede stoelgang. Het is daarom belangrijk om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen.
Calorieën Een wrap levert meer energie dan twee sneetjes brood. Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood gelijk staan aan ongeveer 160 calorieën. Zout Een wrap bevat daarnaast veel meer zout dan brood, let hiermee op. Bewerkt Ook is een wrap een meer bewerkt product dan brood.
Rijstvellen. Rijstvellen bevatten per honderd gram redelijk veel koolhydraten (zo'n 8 gram). Maar doordat de vellen zo dun zijn en dus niet veel wegen, is het wel een prima slank alternatief voor wraps gemaakt van tarwe, die zo'n 50 gram koolhydraten bevatten.
Je ziet wraps natuurlijk vaak terug in de Mexicaanse keuken. Zo kun je er deze overheerlijke fajita's mee maken. Maar je kunt de wraps ook koud eten. Dan is het perfect als lunchmaaltijd of als tussendoortje.
De dürüm wrap is wat betreft de vorm gelijk aan de zachte Mexicaanse tortilla. Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm-döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
In de koelkast blijven wraps nog 2 dagen houdbaar. Maar u kunt ze ook invriezen. Warm ze dan eerst wel even op, zoals beschreven staat op de verpakking. Laat afkoelen en wikkel ze daarna in vershoudfolie.
Dé wrap en hét sneetje brood bestaan dus niet, maar over het algemeen zijn dit de verschillen tussen de twee producten: Calorieën: Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood ongeveer 160 calorieën telt. Zout: Een wrap bevat over het algemeen veel meer zout dan brood.
Volgens voedingsexperten zijn de meeste wraps meer bewerkt én bevatten ze meer calorieën dan 2 sneetjes brood. "Kijk altijd even op de voedingstabel op de verpakking," adviseert Carrie Jennis, diëtiste en voedingsdeskundige uit New York. "De graanproducten zouden bij voorkeur 'vol' moeten zijn.
Er zitten 228 kilocalorieën in 1 groot (70 gram) tortilla. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tortilla'?
Wanneer je gezonde wraps wil maken, dan is het verstandig om voor de volkoren wraps te gaan. Volkoren wraps bevatten meer voedingsvezels waardoor ze meer verzadigen dan normale wraps. Daarnaast zijn vezels goed voor je darmen en bevat de volkoren wrap meer vitamines en mineralen.
Cordita. Een cordita is een kleine tortilla die dubbelgevouwen wordt en uit de hand gegeten wordt. Het is een zachte tortilla, die je even in de pan verwarmd zodat je ze makkelijk kunt vouwen en ze lekker warm zijn. Je vindt deze kleine tortilla's wel in de supermarkt.
Een burrito is een gevulde tortilla wrap die eigenlijk bijna altijd wordt gevuld met vlees, bonen en rijst.Zonder bonen mag het eigenlijk geen burrito heten ;) De wrap wordt gevouwen en wij serveren 'm vaak in folie zodat het makkelijker te eten is.
Het verschil tussen tortilla wrap en roti is dat ze in Mexico het maismeel door het deeg mengen. De wrap zo dun mogelijk uitrollen en tijdens het bakken niet met een doek aandrukken om er lucht in te krijgen. En over mais gesproken, kennen ze in India ook mais-roti die vooral populair is in de wintermaanden.
OVER DONER KEBAB
Het woord 'döner' is in feite niet meer dan een verduidelijking van de bakwijze. Net als 'çevirme' betekent 'döner' namelijk ook 'draaiend', wat wijst op de gekende verticale spies. De oorspronkelijke döner bestaat uit een staaf die afwisselend belegd was met laagjes gekruid vlees en vet.
Een wrap is een gevulde tortilla. Die kan je verwarmen in de microgolfoven op een lage stand, zodat de warmte de tijd heeft om zich te verdelen. Het gaat net zo goed in een voorverwarmde oven van 120 tot 140 °C. Een te hoge temperatuur zou de tortilla uitdrogen, terwijl de vulling koud blijft.
Groente wraps lijken een gezonde keuze, echter bestaan ze voor het grootste gedeelte uit tarwebloem. Groente wraps zijn een gezondere keuze dan witte tortilla's, maar neem je ze in plaats van volkoren tortilla's dan mis je de gezondheidsvoordelen van volkoren graanproducten.
Manier 1: voor zachte tortilla's verwarm je de wraps in het folie 28 minuten op 180ºC. Manier 2: voor knapperige tortilla's verwarm je de wraps zonder folie 25 minuten op 180°C. Omdat zachte sappige tortilla's me niet zo aanspraken hebben we ze zonder folie verwarmd, zodat ze knapperig werden.