Overspanningsbeveiliging plaats je na de verliesstroomschakelaar. Overspanningsbeveiliging wordt aan het begin van de elektrische installatie geplaatst.
Bij tijdelijke overspanning van uw apparaat kan deze onherstelbaar beschadigd raken met alle gevolgen van dien. in sommige (vaak nieuwe) huizen is er een (extra) overspanningsbeveiliging in de meterkast geplaatst. Heeft u die niet, dan is een stekkerblok met overspanningsbeveiliging een aanrader.
We spreken van overspanning wanneer de spanning hoger is dan de spanning die een apparaat kan verdragen. Met overspanningsbeveiliging bescherm je je apparaten tegen schade door te hoge spanningspieken.
Plaatsen bliksemafleider meterkast
De bliksem afleiders worden geplaatst op het hoogste punt van het huis of pand het platte bitumen dak of uw schuine dak met dakpannen. Snel een prijsindicatie? Denk hierbij aan het dak of de schoorsteen en worden door een dakdoorvoer naar de meterkast toegeleid.
Vaak worden apparaten door deze te hoge spanning onherstelbaar beschadigd. Bij overspanningsbeveiliging worden overspanningsafleiders gebruikt. In een overspanningsbeveiliger zitten afleiders, deze brengen de hoge piekspanning terug naar het acceptabele niveau.
Wij adviseren overspanningsbeveiligings-stopcontactstroken met een maximale lekstroom tot 120.000 A voor high-end of voor producten die een hoge monetaire of immateriële waarde vertegenwoordigen.
Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging beschermt tegen onverwachte stroompieken en blikseminslagen. Een beveiligde stekkerdoos zorgt ervoor dat piekstroom jouw kostbare apparaten niet bereikt, waardoor ze niet beschadigd raken.
Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen geen extra risico met zich mee brengen bij blikseminslag. Met name de omvormer is gevoelig, waardoor deze beschermt wordt door een overspanningsbeveiliging. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over uw zonnepanelen en onweer.
Niet elk huis in Nederland heeft een bliksemafleider, omdat het niet wettelijk verplicht is kunnen mensen ervoor kiezen om dit niet te doen. Kan de bliksem in zonnepanelen slaan? Ja, de bliksem kan in zonnepanelen slaan.
In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft. Bij een plat dak is de kans dat de bliksem op de zonnepanelen in slaat wel aanwezig.
€ 1.500,- tot ca.€ 2.000,- (incl btw)De kosten zijn ondermeer afhankelijk van de afstand tussen de verschillende overspanningsafleiders (ivm de potentiaalvereffening) en de ruimte om e.e.a. te plaatsen.
Een Type 2 afleider beschermt tegen overspanningen door verwijderde bliksemslag & schakelhandelingen. Beschikt uw woning niet over een opvanginstallatie of is zij niet ondergronds gevoed, dan is een Type 2 afleider de juiste keuze.
Breuk van de nulgeleider
Wanneer er een breuk in de nulgeleider ontstaat zal de spanningsvariatie veranderen. De nulgeleider is de draad die elektrisch gekoppeld is met de aarde. Deze wordt ook wel de neutrale geleider genoemd. Door de stijgende spanning kan er overspanning ontstaan.
De oplossing is heel eenvoudig: stekkerdozen met overspanningsbeveiliging en overspanningsbeveiligingsadapters. Meervoudige contactdoosstrips met overspanningsbeveiliging kunnen spanningspieken verminderen, zodat de aangesloten apparaten niet worden beschadigd.
Type 2-overspanningsbeveiligingsapparaat wordt gekenmerkt door een bliksemstroomgolfvorm van 8/20 µs. Type 2 SPD is ontworpen om te worden geïnstalleerd bij de service-ingang van laagspanningssystemen of in de buurt van gevoelige apparatuur om te beschermen tegen tijdelijke overspanningen.
Het voltage van een bliksemontlading kan 20 tot 100 miljoen volt bedragen; de stroomsterkte kan tot 20.000 ampère oplopen, waarbij een kerntemperatuur wordt bereikt van circa 30.000 K, een temperatuur die circa 6 maal hoger is dan die van het oppervlak van de zon. De duur van de ontlading is kort, ongeveer 1/1000 s.
In een huis ben je ook redelijk veilig, mits je niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels bent. Ook schijnt douchen en badderen een afrader te zijn. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Tip 1: Haal alle elektrische apparaten uit het stopcontact
Een kapotte televisie of een computercrash door blikseminslag, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Haal dus altijd gelijk de stekkers van alle elektrische apparatuur uit het stopcontact als het onweert.
Wekken je zonnepanelen stroom op, dan moet deze stroom geschikt worden gemaakt voor gebruik in je huis. Doordat de stroom opgewekt met je zonnepanelen niet dezelfde stroom is als in je woning is er een omvormer nodig. Een omvormer zet deze (gelijk)stroom om naar wisselstroom.
De zonnecellen van de zonnepanelen absorberen het zonlicht dat op de zonnepanelen valt. De opbouw van de zonnecellen zorgt ervoor dat elektronen binnen het paneel gaan bewegen.
Omdat een zonnepaneel kwetsbare dunne zonnecellen bevat, worden ze beschermd door een laag gehard glas en vaak ook nog een extra laag plexiglas. Beide materialen kunnen goed tegen hagel.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen.
Je kunt een powerline adapter niet aansluiten op een stekkerdoos. Heb je toch een stekkerdoos nodig? Dan kun je deze in een pass-through adapter gebruiken.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.