In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Het progestageen in het hormoon houdend spiraaltje blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel) die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
De Mirena spiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode. Na het plaatsen hoef je voorlopig niet meer over anticonceptie na te denken. Dit spiraaltje biedt namelijk zo'n vijf à zes jaar bescherming tegen zwangerschap.
In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus. Prikpil – Na het gebruik van de prikpil kan het wel negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke cyclus weer op gang komt.
Als het systeem wordt uitgestoten, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap. De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt.
Met een hormoonspiraal zoals Mirena kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat Mirena continu hormonen afgeeft en je daarom geen stopweek hebt.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Kan ik onvruchtbaar worden door het plaatsen van een spiraaltje? Nee, het spiraaltje bedreigt op geen enkele manier de toekomstige vruchtbaarheid van de vrouw.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg.
Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Vooral het Mirena-spiraal is een bekende variant en kost ongeveer 160 euro, exclusief plaatsing. Sommige andere spiraaltjes zijn er al vanaf 70 euro.
De meeste vrouwen zijn dan 50 of 51 jaar. Bent u 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest? Dan bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar.
Ja, dat kan! Je bent vruchtbaar vanaf een maand voor je eerste maandstonden of menstruatie.
Het is soms mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden na de diagnose van een vervroegde menopauze. Er kan soms nog een eisprong plaatsvinden als de eierstokken nog wat sluimeren voordat ze volledig stoppen met werken.