Staplengte bepalen
De gelopen afstand deel je door het aantal stappen. Het resultaat is je staplengte. Bijvoorbeeld: tijdens 1000 meter zet je 1550 stappen: 1000/1550 is afgerond 65 cm per stap. De gemiddelde staplengte voor een volwassen man is 70 cm.
Ook is het goed om er rekening mee te houden dat een pas anders is dan een stap. Op een stappenteller worden 2 passen gerekend als 1 stap. Bij een wandeling zal een man met gemiddeld 70 cm per pas dus 140 cm per stap zetten. Een vrouw met 60 cm per pas, loopt 120 cm per stap is.
Een wiskunde vuistregel is dat een stap 70 centimeter is. Dit zal betekenen dat 1.000 stappen zo'n 700 meter is. Het is algemeen bekend dat het lopen van 10.000 per dag erg goed is voor de gezondheid.
Als je stappen van 65 centimeter zet en je in de loop van de dag 5 km hebt gestapt, vermenigvuldig dan eerst het aantal km met 100.000 om de afstand in centimeter te krijgen – 500.000 dus - en deel dit getal door 65 om je gemiddelde aantal stappen over deze afstand te krijgen.
Een studie uit 2017 toonde aan dat als het gaat om afvallen, het verzamelen van 10.000 stappen per dag net zo effectief is als vijf trainingen van 30 minuten per week. Consistente dagelijkse activiteit voedt bijna elk systeem in je lichaam.
Wat telt mee om aan die 8.000 stappen te komen? Alle stappen tellen mee. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten. Als je daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt, mag je er 3.000 stappen bij optellen.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat ongeveer 6000 stappen per dag nodig zijn om gezond te zijn. Dat is ongeveer 5 kilometer of een uur en een kwartier wandelen. Dit wil niet zeggen dat minder stappen zetten ongezond is.
Moderne stappenteller werken met een versnellingsmeter. Speciale sensoren registreren beweging en beginnen met tellen. Je snelheid moet boven een bepaalde waarde uitkomen, anders doet de stappenteller helemaal niks. Langzaam schuifelen telt dan ook niet als een of meerdere stappen.
De stapfase wordt ook wel steunfase genoemd om te benadrukken dat je voet voortdurend op de grond is. Het geheel van stapfase en zweeffase noemen we een pas, dus de paslengte is gelijk aan de staplengte plus de zweeflengte.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
Hoeveel stappen is een kilometer? Je moet 1.333 stappen lopen om 1 kilometer af te leggen. Dit is niet het enige handige bruggetje om snel stappen naar kilometers om te rekenen. Let wel op dat het om gemiddelde gaat.
Met wandelen verbrand je zo'n 520 calorieën per uur. De verbranding start na zo'n 2.200 stappen. Dit komt neer op ongeveer 20 minuten lopen.
Als je in een uur gemiddeld zo'n 22 kilometer fietst, moet je dus ongeveer 33 kilometer fietsen om iets vergelijkbaars te doen als 10.000 stappen.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Volgens de gezondheidsrichtlijnen is het belangrijk om dagelijks (of de meeste dagen van de week) minstens 30 minuten te wandelen – meer is natuurlijk nog veel beter. Hoe en waarheen je wandelt, maakt verder niet uit.
Met wandelen verbrand je kilocalorieën. Een gemakkelijke rekensom is dat je per kilometer ongeveer 60 kcal verbrandt. Wandel je een uur met een snelheid van 5 km per uur dan verbrand je dus plusminus 300 kcal. Het is trouwens zo dat het niet heel veel uitmaakt of je de kilometers wandelend of hardlopend aflegt.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Als je een paar kilo wilt afvallen dan is 10.000 stappen per dag om te beginnen een mooi streven. Een volwassen persoon verbrandt gemiddeld 100 calorieën per 2000 stappen. Dat leert ons dat 10.000 stappen gelijkstaat aan 500 calorieën.
De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid fundamenteel verbetert. Je kan dus toch voldoende bewegen, ook al ben je nog niet klaar om te sporten. Stappen kan je altijd en overal: thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in je vrije tijd …
Gewoon bewegen, zoals het zetten van stappen is volgens de Consumentenbond inderdaad heel belangrijk. Het schijnt zelfs gezonder te zijn om de hele dag door je beweging te pakken dan om de hele dag stil te zitten en 's avonds te gaan sporten. Kom dus maar snel van die luie stoel af!
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.