Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan die besmet worden met deze levensgevaarlijke parasiet. Nadat de slak of tussengastheer is opgegeten, kruipt het larfje van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
Bel direct de dierenarts
Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren, of een sneltest doen op bloed.
Ook al is een slak zelf niet giftig, wat op zijn menu staat kan voor ons wél giftig zijn. Daarom moet je slakken eerst laten 'ontslakken'. Dat wil zeggen: drie tot vier dagen alleen maar slablaadjes of ander groenvoer laten eten, zodat alle gifstoffen van planten en bestrijdingsmiddelen uit het slakkenlijf verdwijnen.
Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren.
Gewone slakken die je in de achtertuin vindt, kunnen een parasiet bij zich dragen, de longworm. Als je hond besmet raakt - vaak na het eten van een (naakt)slak – kan de parasiet zijn gezondheid in gevaar brengen.
De platworm leverbot (Fasciola hepatica) leeft vooral in waterslakjes en runderen, maar heeft sinds 1960 ook (minstens) zes mensen in België ziek gemaakt. 'Ook deze ziekte is bij ons dus zeer zeldzaam', zegt Dorny. Onlangs beschreef hij twee gevallen in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
Naaktslak. De lijm is gemaakt van het slijm van de naaktslak. Die laat een plakkerige substantie achter om zich te verdedigen tegen vijanden. Uit het experiment blijkt dat het goedje niet giftig is en drie keer zo sterk is als andere medisch plakmiddel.
Eikels zijn giftig voor honden.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Het is eigenlijk heel simpel: sta niet toe dat jouw hond met eikels speelt of ze opeet. Als je rakker al bezig is en met eikels speelt, probeer de eikel dan te ruilen voor een ander speeltje. Pak, waar het kan, ongezien de eikel weg en leid je hond af met het andere speeltje.
Eikels bevatten 7-9% tannine oftewel looizuur, waarbij de groene eikels een hoger gehalte hebben dan de rijpe exemplaren. Ook eikenbast en eikenbladeren bevatten dit looizuur dat zich in de darmen bindt aan ijzer en eiwitten. Tannine zit ook in druiven, in rode en witte wijn en in thee.
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.
Naaktslakken vreten aan bladeren van vrijwel alle groenten. Ze bijten niet, maar raspen gaten.
Eet je hond of kat een slak, dan kan hij besmet worden met larven van de longworm. Slakkenslijm kan ook vol larfjes zitten. Als je hond of kat dan gras eet of uit een waterplas drinkt, dan kan hij ze op die manier binnen krijgen.
Niet bij het huisje oppakken
Als je ze toch niet in je tuin wilt hebben, zegt Van Peursen, pak ze dan op en zet ze ergens uit in een natuurgebiedje. Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt.
Egels, vogels en spitsmuizen eten graag slakken. Je maakt je tuin gastvrij voor deze natuurlijke vijanden van slakken door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Een groene tuin is uitnodigend voor allerlei insecten en dieren. Ook padden en kikkers vinden een slak een lekker maaltje.
Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken. Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Eikels zijn prima eetbaar, dus het is tijd om ook zelf aan de slag te gaan. Je raapt ze tussen oktober en december. Gebruik geen groene eikels, pluk al helemaal geen verse van de boom en laat ook eikels met een gaatje erin lekker op de grond liggen.
Waarom: Eikels zijn een waardevolle en lekkere bijvoedering voor varkens. Wat levert het je op: Voor elke kilo schone eikels krijg je meteen 15 eurocent.