Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Kortom: Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigde vetten genaamd middellange keten triglyceriden. Het bevat ook veel andere voedingsstoffen. Er zijn bewijzen dat de middellange keten triglyceriden (MCT's) in kokosmelk kunnen helpen bij het afvallen, de lichaamssamenstelling en spijsvertering.
Het kokos(vrucht)vlees dat wij consumeren bevat erg veel vezels: 13.6 gram per 100 gram kokosvlees. De aanbeveling per dag is ongeveer 30 gram dus dan zit je al bijna op de helft.
Er zitten 447 kilocalorieën in 1 stuk (110 gram) kokos, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kokos, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een ander voordeel van kokosmelk vergeleken met koemelk is dat het veel meer vet bevat. Juist op het keto dieet wil je dit graag, want vetten zorgen voor een gevoel van verzadiging. De kans dat je een 250 ml glas met kokosmelk drinkt is erg klein, terwijl veel mensen prima een 250 ml glas volle melk kunnen drinken.
Maak in één van de drie donkere plekjes bovenop de kokosnoot een gaatje. Dit kan je doen met een puntig scherp mesje of draai een gaatje met een kurkentrekker. Dit zal niet veel moeite kosten. Al snel kan je er een rietje in doen of giet het vruchtwater leeg boven een glas.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
De kokosnoot valt onder de noemer noot. Een noot is geen groente en geen fruit. Het buitenste omhulsel van de kokosnoot (een dikke groene bast) zou je fruit kunnen noemen, maar is niet eetbaar. De kokosnoot zelf is de pit van de kokosvrucht.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Voedingsinhoud. Kokosmelk bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet, waardoor het zeer calorierijk voedsel is.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Ze komen in de meest uiteenlopende gerechten van pas, van (kokos)soep tot ingrediënt in salades. De harde schil maakt de vrucht een perfecte basis voor een kokosnootbowl. En trakteer jezelf gerust op een verfrissende smoothie met het verse kokoswater.
Bewaar kokosnoten op een koele (12-15°C) droge plek. Dan zijn ze enkele maanden houdbaar. Verse kokos over? Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast.
Een volgroeide kokosnoot is donkerbruin, heeft een vezelig oppervlak en bevat veel vruchtvlees, oftewel kokosvlees. Kokosvlees bevat de vitamines C, E en K, en verschillende B-vitamines. Daarnaast bevat het onder andere de mineralen kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink.
Gebruik voedingsmiddelen die de ontlasting steviger kunnen maken zoals bananen, witte rijst, witte pasta, wit brood, beschuit, droge koek (type studentenkoek, petit beurre), zoute koekjes (type Tuc).
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Dat vruchtvlees van de rijpe noot is altijd omhuld door een eetbaar donkerbruin vliesje. Zo heeft Moeder Natuur het beslist. Je kan het naar smaak en goesting wegschillen met een dunschiller, in het geval je niet verzot bent op de taaie textuur ervan.
De makkelijkste manier is om de kokosnoot in een keuken- of theedoek te wisselen en er met een hamer op dezelfde plek op te slaan. Dan gaat hij vanzelf open. Je kunt ook de kokosnoot in je hand houden en met de dikke achterkant van een groot mes op de kokosnoot slaan in het midden.
Het is dus bevestigd dat het drinken en eten van kokos erg veel voordelen heeft. Het vruchtvlees van een kokosnoot zit bordenvol met vezels. Vezels zijn belangrijk voor je darmenstelsel, zo houd je deze gezond en het werkt ook als een smeermiddel voor de binnenkant van je darmen. Het is ook goed voor je spijsvertering.