De hand wordt met de palm en vingers naar beneden gehouden, waarbij de hand naar je toegehaald wordt. Het lijkt een beetje op het gebaar dat wij maken als we iemand wegsturen. Dat kan dus weleens voor wat verwarring zorgen, want hoe verder weg je gaat, hoe heftiger het gebaar van de Griek wordt!
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Het lijkt ook meer op ons 'nee' dan op ons 'ja'! Verwarrend, omdat het Griekse woord voor ja wordt uitgesproken als: nè! Dit lijkt ook al op nee!
'Ɛυχαριστώ' [efcharistó], zo spreek je het woord 'dankjewel' in het Grieks uit.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
De uitgebreide familie en familieeer zijn erg belangrijk. Men heeft al snel het gevoel dat de hele familie op het eigen gedrag wordt gekeken. Men vindt het vanzelfsprekend dat familieleden elkaar helpen bij emotionele nood en aan baantjes. De term vriendjespolitiek vindt men geen recht doen aan de zaak.
Net als in Nederland en België is een fooi in Griekenland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Als er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staat, dan is in een restaurant een fooi van 5 - 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Wat zeggen de Grieken eigenlijk om iemand te. feliciteren? Zij zeggen vaak 'Xronia Polla' (fonetisch: Chrónja.
sorry (interjection): συγγνώμη
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Gekruiste vingers is een gebaar dat we gebruiken om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Een vergelijkbare uitdrukking is "ik zal voor je duimen", bedoeld om het lot gunstig te stemmen en een goede afloop toe te wensen.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt. Een corna maakt men door pink en wijsvinger gestrekt te houden terwijl ringvinger, middelvinger en duim naar binnen worden gevouwen.
Het deelvenster Snelle instellingen bevat veelgebruikte apparaatinstellingen, zoals wifi, bluetooth en de vliegtuigmodus. Zo open je de snelle instellingen: Als je apparaat is vergrendeld: Swipe met 2 vingers omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
betekent Proost! Inmiddels spreken we allemaal een woordje Grieks. Yamas is een afkorting van: Stin igia mas, wat "op.
De middag begint om 12 uur en de namiddag begint na het middageten / rustpauze. De avond begint in de winter eerder dan in de zomer, want de avond begint als het donker wordt. Καλησπέρα -kalispéra – goedenavond/namiddag is altijd lastig, wanneer begin je daarmee?
Calimera is een gemeente in de Italiaanse provincie Lecce (regio Apulië) en telt 6753 inwoners (31-12-2021). De oppervlakte bedraagt 11,1 km², de bevolkingsdichtheid is 661 inwoners per km².
Zo houden de Grieken tussen 14:00 en 17:00 siësta, die ze 'mesimeri' noemen. Tijdens deze middagpauze zijn winkels gesloten en is er tijd voor lunch en eventueel een dutje. 's Avonds worden de Grieken pas echt actief.
Wil je iemand in de winkel bedanken, dan zeg je 'efcharisto', oftewel 'dankjewel' en met 'parakalo' bedoel je 'alsjeblieft'.
#2 Landen waar fooi geven niet gebruikelijk of overbodig is
Knoop deze bestemmingen goed in je oren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Japan (onbeleefd zelfs), Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.