De Duizendknoop groeit goed in elke goede tuingrond. De plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw op een wat vochtige grond uit de voeten.
Deze tuinplant staat graag op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw / halfzon. Duizendknopen houden daarbij van een matig voedselrijke, licht vochtige bodem. Duizendknoop groeit vrij snel, bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
De Duizendknoop laat zich goed combineren met siergrassen, maar ook met andere najaarsbloeiers, zoals aster, zonnehoed, dropplant of phlox. Bekijk ook eens onze drie borderpakketten waar we ook persicaria aan toegevoegd hebben: Borderpakket roze, Borderpakket rood en Borderpakket paars/roze.
Er zijn zelfs wintergroene schaduwplanten. Schaduwtoppers zijn bijvoorbeeld het longkruid (Pulmonaria), monnikskap (Aconitum), akelei (Aquilegia), hartlelie (Hosta), dikkemanskruid (Pachysandra), elfenbloem en Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera).
Er komen steeds meer woekerende, exotische planten in Nederland die andere planten verdringen en schade veroorzaken aan straten, dijken en kademuren. De planten zijn heel... De duizendknoop kan tot zo'n 10 centimeter per dag groeien en uiteindelijk meer dan 3 meter hoog worden.
De Persicaria polymorpha is een zeer forse plant met geurende roomwitte bloempluimen en vrij grof blad aan holle stengels. Hij groeit breed uit en heeft veel ruimte nodig, maar woekert niet.
De invasieve exoot groeit dwars door rioleringen en funderingen heen en is moeilijk te bestrijden. Wie deze plant ooit in zijn tuin heeft gehad, zal hem niet gauw vergeten. De Japanse duizendknoop, door de IUCN aangewezen als een van de honderd invasiefste soorten ter wereld, laat zich namelijk niet zomaar verdringen.
Persicaria polymorpha, of duizendknoop, is een reusachtige vaste plant die gemakkelijk anderhalve meter breed en hoog wordt. De plant heeft stevige, rode stelen en blijft goed overeind staan.
Ze groeit in het algemeen vrij snel. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte.
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een vaste plant en kan tot wel 4 meter hoog. De plant is te herkennen aan zijn stengels, die lijken enigszins op die van bamboe: ze zijn hol van binnen, bestaan uit compartimenten en zijn groen met roodachtige vlekjes.
Er zijn wel enkele planten die goed groeien in droge schaduw, maar je moet je net even weten welke dat zijn. Denk eens aan de Schoenlappersplant (Bergenia), Geranium macrorrhizum, leliegras (Liriope muscari), Tongvaren (Asplenium), beukenhaag (Fagus), gele aardbei (Waldsteinia) en kamperfoelie (Lonicera).
Plaats je een hortensia in de zon of schaduw? Een hortensia is een relatief makkelijk tuinplant die het op veel plekken goed doet. Dit betekent dat je de plant in zowel de zon, halfschaduw als schaduw kan planten.
Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval). Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
Uitroeien met wortel en tak
Uitgraven is de beste methode om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat kan met een graafmachine of met de hand. Zorg dat u ook alle wortelresten weghaalt. De wortels kunnen meters diep groeien.
Ooit ingevoerd als tuinplant uit Japan, nu op de Europese lijst voor meest invasieve soorten. De Japanse Duizendknoop verdringt bestaande planten en kan door scheuren van funderingen groeien en door asfalt breken. De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig.
Duizendknoop is goed winterhard maar blijft niet groen in de winter.
De Japanse duizendknoop is niet giftig voor mens en dier. De jonge stengels zijn zelfs eetbaar als ze in het donker opgekweekt worden. Voor veel inheemse insecten, schimmels en vogels staat de plant echter niet op het menu.
Een laurierhaag is een zeer sterke haagplant. Of hij nou in de schaduw staat of juist vol in de zon, een laurier kan overal groeien.
De meeste Rhododendron voelen zich het prettigst op een halfschaduw of schaduw standplaats. Maar sommige soorten van de Rhododendron verdragen ook prima zon. Alleen is het bij die soorten wel belangrijk dat je de bodem goed vochtig houd.