Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Tips voor een goede bloedglucose:
Kies voor groente, fruit, volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorencouscous en peulvruchten. Dit zijn gezonde producten met koolhydraten. Ze werken beschermend tegen allerlei ziekten en bevatten goede voedingsstoffen.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.
Bij diabetes type 1: omdat honing een effect heeft op de bloedsuikerspiegel (alvleesklier) en de lever (die bij een overmaat fructose omzet in vet) is honing niet echt bevorderlijk voor een diabeet: alvleesklier en lever zijn bij hen immers al overbelast.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”
Om de bloedsuikerspiegel op peil te houden is het beter om 6 keer per dag iets te eten, in plaats van 3 keer.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Het advies om 2 porties fruit per dag te eten, geldt ook voor mensen met diabetes. Als je diabetes hebt en daar insuline of andere medicijnen voor gebruikt, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid koolhydraten. In fruit zitten koolhydraten en suikers.