Rond de 12 maanden ligt de overgang van zuigbehoefte naar 'gewoonte', daarom zou het verstandig zijn om te stoppen met de speen voordat het een gewoonte is geworden. Wanneer het gebruik van de speen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen de genoemde mond- en tandproblemen zich vaak binnen zes maanden.
Wacht niet te lang
De zuigbehoefte van baby's neemt na zes maanden al flink af. Probeer daarom voor de eerste verjaardag van je kind afscheid te nemen van de speen. De meeste kinderen stoppen uiterlijk rond hun tweede jaar met de speen.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby's hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
De een vindt dit heel fijn en de ander hoeft hem eigenlijk niet. Speenzuigen is voor baby's heel normaal, maar als dit te lang doorgaat kan het allerlei nadelige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je kind op jonge leeftijd afleert om op een speen te zuigen, liefst vóór het 2e jaar.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Vertel je kind op een rustig moment dat de speen echt weg moet. Dit om gezonde tandjes en een gezonde mond te houden. Je kunt zeggen dat je begrijpt dat het lastig voor haar/hem is. Maar dat je het kind er goed bij gaat helpen.
Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af. Bij een iets ouder kind kun je samen besluiten dat het tijd wordt om afscheid te nemen van de fopspeen.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Slaapregressie bij baby's van 4 maanden
De meeste slaapregressies, dus ook deze, hebben een aantal kenmerkende signalen. Je baby is onrustiger, ook in bed. Het kan zijn dat je kleintje ook telkens probeert om te rollen. Het voelt alsof je baby 'terugvalt' in het oude slaappatroon en dus niet meer doorslaapt.
Als je er 's nachts steeds uit moet en het speentje in- en uit de mond van je kleintje doet, leren ze het nooit. Dus pak op zo'n moment het speentje, stop het in het handje van je kind en beweeg zijn of haar hand naar het eigen mondje. Zo leren ze zelf hoe het moet.
Je kunt je baby leren de speen te gebruiken aan de hand van de volgende stappen: Kijk als eerste hoe ver je baby is met zijn motorische ontwikkeling. De meeste baby's leren vanaf 8 maanden zelf een speen te gebruiken. Sommige baby's zullen dit al wat eerder onder de knie krijgen, bijvoorbeeld rond de 6 maanden.
De slaapcyclus (van diepe tot lichte slaap) duurt ongeveer: 90 minuten bij een volwassene; 45 minuten bij een pasgeborene; 50 minuten bij een baby tussen de drie en acht maanden.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
De Bibs Supreme is verkrijgbaar in een variant van siliconen en een variant van natuurrubber. Als je niet zo gehecht bent aan Bibs, kun je wél nog altijd beter voor een echte orthodontische speen kiezen.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Fopspenen kunnen op latere leeftijd scheefstand van de tanden veroorzaken. Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders.